Miniranje Starice uznemirilo Majdanpečane, u Ziđinu tvrde da je u pitanju predostrožnost 1foto Facebook

Miniranja planine Starice iznad jednog dela Majdanpeka, usijalo je društvene mreže. Razmenjuju se komentari, fotografije, a za mnoge Majdanpečane osnovni problem je nedostatak informacija.

Planina Starica i brdo Komo dele, bolje rečeno štite Majdanpek od uticaja rudarenja, čineći prirodnu branu od površinskog kopa Rudnika bakra Majdanpek. Pojavljivanje bagera na vrhu Starice, a potom i miniranja uznemirili su Majdanpečane.

U međusobnim razgovorima Starica i miniranje na njoj su u centru pažnje, a društvenim mrežama kruže fotografije i video snimci miniranja Starice i različiti komentari. Osnovni problem za mnoge Majdanpečane, bio je nedostatak informacija.

-Ako je zbog bezbednosti da se ne bi obrušila Starica na grad, kako se zove obrušavanje kamena posle miniranja vrha planine koje sve ide prema gradu? Ne mogu da verujem da se niko iz opštine nije obratio narodu, doduše ne znam preko kojih medija, da je ministarstvo dalo neku izjavu da je isplanirano i da neće biti rušenja Starice. A i mi žitelji, samo preko društvenih mreža osuđujemo. Želim, kao i svi građani samo jasnu i tačnu informaciju o planovima Ziđina i države. Ali istinu, ma kakva ona bila jer nismo zaslužili da nas lažu oni koji ni ne znaju gde je Majdanpek – naglašava Beti Janković, koja je kako sama kaže tužna i razočarana.

Miniranje Starice uznemirilo Majdanpečane, u Ziđinu tvrde da je u pitanju predostrožnost 2
Foto: Dejan Zlatić

Njen sugrađanin, Goran Stanojević kaže da je “strašno živeti sa svakodnevnim oglašavanjem sirena, eksplozijama, prašinom i ko zna čime još. Ne vidim neko rešenje jer mi kao građani ni ne znamo kako i pod kojim uslovima je rudnik prodat, a institucije ćute”.

Stanojević ima i svoje viđenje ideje o organizaciji protesta i peticije koja se pojavila na društvenim mrežama.

-U vezi miniranja Starice, po društvenim mrežama, a i u samom gradu kruži priča da građani treba da organizuju neki vid protesta ili peticije. Mišljenja sam da je to čisto gubljenje vremena jer nijedna peticija, nikad u Srbiji nije postigla svoju namenu. Na protest sigurno neće izaći radnici rudnika jer su zadovoljni postojećim zaradama, renovirali su stanove, kupili bolju garderobu, bolje automobile, uplatili letovanja. Meni lično je zanimljivo da se najviše na društvenim mrežama bune ljudi koji više ne žive u Majdanpeku, a rođeni su ili odrasli u Majdanpeku. Da li je u pitanju nostalgija ili svest o čistijoj budućnosti, neka svako sam izvede svoj zaključak – komentariše aktuelnu situaciju Majdanpečanin Goran Stanojević.

Janko Nikolić koji sa prozora svoga stana može da vidi Staricu kaže da zvuk miniranja i huk mašina izazivaju nelagodnost.

–  Kao i moji sugrađani, i ja nemam zvaničnu informaciju o tome šta se dešava. Mislim i da je dobar deo Majdanpečana zaplašen jer ili radi u rudniku ili neko njegov blizak je zaposlen u toj kompaniji. Ne verujem Kinezima, pesimista sam i zaplašen za budućnost Majdanpeka i Majdanpečana, strahujem da će se vremenom rudnik proširiti i sve nas će iseliti iz grada. Potrebno je da se svi zajedno, bez obzira na partije, nacionalnu pripadnost i sve razlike koje imamo, borimo za zajednički interes, interes svih građana a to sigurno nije ekološka katastrofa i iseljavanje. Jer iako je prodat rudnik, valjda nisu prodati i naši životi – zaključuje Janko Nikolić.

Posle sastanka odbornika u lokalnoj Skupštini, Snežane Todorović i Martina Bežinarevića iz grupacije “Može i drugačije” sa direktorom majdanpečkog rudnika Yuan He Juanom kroz medije je plasirana informacija da su oni na sastanku dobili usmene garancije da rušenja Starice neće biti.

-On kaže da je, navodno, jedan deo planine, levo od samog vrha pod nagibom te da se preventivno mora sanirati pa su su zato mašine na vrhu Starice – preneo nam je reči direktora rudnika, odbornik Bežinarević.

U nedelju, 5. juna, saopštenjem se oglasilo i Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije u kome se navodi da su “miniranja na teritoriji opštine Majdanpek izvršena kako bi se sanirala stenska masa iznad „Pemske Male“, s obzirom da postoji pretnja odrona zbog pojave pukotina”.

-Rudarska inspekcija je konstatovala da je neophodna hitna sanacija raspucale stene sa ciljem sprečavanja klizanja i obrušavanja stene.Inspekcija je kompaniji „Ziđin Koper“ naložila da izradi projektnu dokumentaciju, prijavi početak radova i sanira raspucalu stensku masu, kao i da pre početka izvođenja radova na sanaciji pribavi saglasnost JP „Srbijašume“ – navedeno je u saopštenju.

Kažu takođe i da su svi radovi prijavljeni Ministarstvu i inspekciji i da je kompanija „Ziđin Koper“ pre početka sanacije“izvršila pripremne radove, pribavila potrebne saglasnosti, izradila projekat i prijavila radove. Ministarstvo rudarstva je najavilo da će naložiti i dodatni inspekciji nadzor, kako bi se utvrdilo da li se radovi na sanaciji izvode u skladu sa projektom.

Ziđin: Miniranje opasne stenske mase na planini Starica u Majdanpeku je mera predostrožnosti

Uz objašnjenje da je miniranje 5. juna obavljeno u sklopu mera predostrožnosti koje je Srbija Ziđin Koper realizovala zbog sanacije opasne stenske mase na planini Starica u saopštenju kojim se u ponedeljak oglasila kineska kompanija ističe se da su svi radovi uredno prijavljeni nadležnim institucijama i izvedeni u skladu sa nalogom rudarske i geološke inspekcije.
-Rudarska i geološka inspekcija i stručnjaci u oblasti bezbednosti prethodno su pregledali visoku i strmu padinu planine Starica i utvrdili veliki broj pukotina u stenskoj masi, što bi za posledicu moglo da ima iznenadno obrušavanje. Konstatovali su da su pukotine na litici koja je okrenuta prema gradu dugačke preko 100 metara i široke oko 30 centimetara i da zahtevaju hitnu sanaciju – navodi se u saopštenju koje je Danas dobio od Srbija Ziđin Koper.
Rudarski projekat sanacije izradio je Institut za rudarstvo i metalurgiju u Boru, a u okviru mera predostrožnosti i pripremnih radova u podnožju planine, iskopana su dva zaštitna kanala koja bi bila tampon-platforma i amortizovala eventualni odron prilikom miniranja.
Nadzor je izvršila rudarska i geološka inspekcija, a uviđaj nadležni u „Srbijašumama“, čiju saglasnost za radove Ziđin takođe ima. Nakon toga, sve nadležne institucije bile su saglasne da kompanija u najkraćem mogućem roku izradi projekat i prema njemu izvede rudarske radove čime će otkloniti potencijalne bezbednosne rizike od obrušavanja dela planine Starica u blizini urbanog područja.
U saopštenju se takođe navodi da kompanija ima svu propisanu dokumentaciju za izvođenje neophodnih radova na sanaciji opasne stenske mase. Kažu i da će, pored upozorenja pre početka miniranja, kompanija će tokom tih aktivnosti angažovati specijalno osoblje koje će dežurati na licu mesta. Razmere eksplozije biće ograničene, a kompanija će pojačati i mere za suzbijanje prašine tokom miniranja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari