Majdanpek: Popis potvrdio trend smanjenja broja stanovnika 1Foto: G. Tončev Vasilić/SZC

Prema podacima prvog popisa u 21. veku majdanpečka opština je 2002. imala je 23.703 stanovnika, a devet godina kasnije na sledećem popisu 18.686 stanovnika. Prvi rezultati popisa sprovednog u oktobru pokazali su da je broj stanovnika u ovoj opštini i dalje u padu, sada ih je manje od 15 hiljada.

Republički zavod za statistiku objavio je prve rezultate ovogodišnjeg Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova i prema njima opština Majdanpek ima 14.663 stanovnika, popisanih 6.299 domaćinstava i 10.911 stanova.

U poređenju sa prethodnim popisom, broj stanovnika u majdanpečkoj opštini manji je za četiri hiljadeili za petinu.

Nije za utehu što se, prema objavljenim podacima, u svakoj od opština Borskog okruga beleži se pad broj stanovnika u odnosu na prethodni popis 2011. godine jer i pored toga, majdanpečka opština ima najmanji broj stanovnika, domaćinstava i stanova.

U Borskom okrugu živi 103.007 stanovnika i više od 40 odsto stanovnika je u Boru – 41.280, sledi Negotin sa 29.062 stanovnika, zatim Kladovo sa 18.002 stanovnika.

-Demografi unazad nekoliko godina upozoravaju na lošu demografsku sliku u Srbiji, tačnije na veću stopu mortaliteta u odnosu na stopu nataliteta. Svakako je to osnovni razlog smanjenja stanovništva i u Majdanpeku. Takođe, migracija stanovništva prema većim centrima je dosta izražena, što pokazuje podatak da je jedino u Beogradskom region povećan broj stanovnika u odnosu na preethodni popis – prokomentarisao je kratko prve rezultate popisa za Danas predsednik Skupštine opštine Majdanpek Nikola Naunović.

U opštini Majdanpek, prema popisu iz 2011. godine, čak više od polovine porodica sa decom ima samo jedno dete, dva deteta ima oko 30 odsto porodica, a zanemarljiv procenat je porodica sa tri i više deteta.
Osim smanjenjem broja stanovnika, ovo područje je zahvaćeno procesom starenja što potvrđuju i podaci o demografskim trendovima kojima se bavi lokalni hroničar i publicista Velimir Vladić.

Broj stanovnika pada, a prosečna starost raste i kako ukazuje Vladić 1971. godine prosečna starost bila je 29 godina, 2000. godine bila je 36, a pre godinu dana prosečna starost približila se cifri od 50 godina.
Nadležni u loklanoj samoupravi su se takođe bavili demografskim karakteristikima i trendovima prilikom izrade Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Majdanpek za 2022.godinu .

U ovom dokumentu je zabeleženo da je pad broja stanovnika prisutan od devedesetih godina prošlog veka i da je takav trend nastavljen i od početka novog milenijuma.

Prema podacima prvog popisa u 21. veku majdanpečka opština je 2002. imala je 23.703 stanovnika, a devet godina kasnije na sledećem popisu 18.686 stanovnika.

Navedeno je takođe da sva naselja u opštini u međupopisnim periodima beleže pad apsolutnog broja stanovnika i ilustrovano podacima da tri naselja imaju ispod 500 stanovnika, osam naselja između 500 i 1.000 stanovnika, a svega tri naselja imaju iznad 1.000 stanovnika, pri čemu je Majdanpek apsorbovao 41,2 odsto, a Donji Milanovac 12,9 procenata ukupne populacije opštine.

Objavljivanje konačnih rezultata ovogodišnjeg Popisa, najavljeni su za proleće iduće godine, sigurno je daće konkretniju sliku, ali je za očekivati da su osim pada nataliteta, negativnog priraštaja i ekonomske migracije razlog zbog koga je sve manje stanovnika u opštini Majdanpek.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari