Antologija svetske priče Kule, gradovi, majstori kratke proze: Od Gogolja do Fostera Volasa, koja se u izdanju beogradske IK SAI pojavila krajem prošle godine, prati razvoj i metamorfoze kratke priče kroz dva poslednja stoleća.

Knjigu su priredili Arijana Božović i Borivoj Gerzić, i u njihovom izboru nalaze se 53 strana pisca i četiri domaća: Turgenjev, Čehov, Džojs, Babelj, Ketrin Mensfild, Hemingvej, Kafka, Borhes, Beket, Kortasar, Apdajk, Singer, Makjuan, Bernhard, Karver, Antonija Bajat, Handke, Balard, Lidija Dejvis… Andrić, Kiš, Albahari i Basara. Priče su prevedene sa 11 jezika, a u tom poslu učestvovalo je 36 prevodilaca. Predstavljeni su pisci iz 18 zemalja, trećinu zbirke čine novi prevodi, a deset priča pojavljuje se prvi put na srpskom jeziku. Knjiga ima 512 strana i luksuzno je opremljena.

„Prvi deo, sintagma Kule, gradovi nije arbitrarnog karaktera, pre je to jedan dubinsko-poetski opis nečega nedostižnog, čemu umetnost oduvek teži. Dalje, Majstori kratke proze označava da se u ovoj knjizi nalaze majstori kratke proze, ali ta sintagma ostavlja prostora da se i van ove knjige nalazi još majstora kratke proze, i da ovo nije ultimativni izbor. Namerno nismo rekli Najbolji pisci kratke proze jer nismo želeli da kažemo da su naši kriterijumi apsolutni. Od Gogolja do Fostera Volasa odnosi se na period od skoro 200 godina, 19. i 20. vek, vreme kad se moderna kratka prozna forma, kratka priča, ili short story, rađa i razvija. Dakle, ovo je neka vrsta antologije koja pokriva razvoj kratke proze kroz dva veka, i pokazuje kako se ta prozna forma tokom vremena menjala“, kaže Gerzić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari