Epitaf za glumca: Roman koji počinje upozorenjem čitaocu 1Foto : SEEcult.org

Spisateljica Ljubica Kubura objavila je, posle tri rasprodata izdanja zbirke priča “Beogradski akvarel”, prvi roman – “Epitaf za glumca”, koji je snažna naracija o nesalomivom duhu čoveka koji odbija da bude ućutkivan, zamenjen i zaboravljen, čak i kada je suočen sa nepremostivim preprekama.

Naslovna sintagma budi niz asocijacija, a jedna od prvih je misao iz Šekspirovog “Hamleta”: “Bolje i na grobu da imaš rđav epitaf, nego da te glumci za života ogovaraju”, piše SEEcult.org.

Glavni junak romana “Epitaf za glumca”, Krsto Čutura, iza sebe ostavlja roditelje i braću, dolazi u veliki grad i postaje poznati glumac.
Njegova karijera teče uzlaznim tokom, ali (ne)očekivano počinju da duvaju neki drugi vetrovi.

Tako vremenom postaje svedok sopstvenog progona od strane sistema u kojem je živeo i stvarao.

Njegove uloge na pozornici se polako stapaju sa njegovim principima koje baštini van scene, te postaje vatreni disident.
Dok se borba polako rasplamsava Krsto Čutura nalazi podršku jedino u porodici, i samoj izloženoj posledicama njegovih odluka.

Urednica izdanja Ivana Vuković navela je u pogovoru da je, imajući u vidu tragičnu sudbinu Krsta Čuture, jasno da ništa nije prošlo niti će proći. “Uvek će postojati loši ljudi i oni koji tome žele da se suprotstave. Neće biti nikad bolje dok god ne progovorimo, ne osmelimo se i ne stanemo na put onima koji nas tlače”, dodala je.

Epitaf za glumca: Roman koji počinje upozorenjem čitaocu 2
Foto: SEEcult.org

Roman “Epitaf za glumca”, u izdanju Ključ izdavaštva, počinje upozorenjem čitaocu da “ne bude naivan” i da na stranicama koje slede ne traži istinitu priču, kao ni ljude za koje je nekada čuo.

Tu je i sva kontroverza ove knjige, koja se naslućuje već u imenu glavnog junaka.

Zbog tog upozorenja, svaki čitalac, kako navodi autorka knjige, mora da shvati da je književna istina nešto posve drugo od života.

“Epitaf za glumca” moguće je naći u knjižarama Buke, Makarte, Derete i Delfija, a biće predstavljen na štandu “Ključ izdavaštva” na 66. Sajmu knjiga u Beogradu, koji će biti održan od 21. do 29. oktobra.

Ljubica Kubura, rođena u Beogradu, debitovala je knjigom “Beogradski akvarel”, koja je do sada štampana u tri izdanja.

Za priču “Kratke crte iz života Gospođe M” osvojila je prvu nagradu na Festivalu literarnog stvaralaštva “Felis”.

Njena kratka priča “Ona” prevedena je na francuski jezik i objavljena u književnom časopisu “Panache”.

Scenaristkinja je predstave “Čovek u crvenom odelu”, koja je premijerno izvedena u Pozorištu Slavija 2012. godine.

Piše i eseje i publicističke tekstove. navodi se na portalu SEEcult. org.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari