Knjiga „Beogradski akvarel“ Ljubice Kubure - priče koje kao mozaik slažu kockice Beograda 1Foto: Knjiga „Beogradski akvarel”

Knjiga kratkih priča „Beogradski akvarel“ kolumnistkinje Ljubice Kubure izdata je u okviru izdavačke kuće Draslar Partner.

„Beogradski akvarel“ je zbirka kratkih priča naslikanih nežnim bojama beogradskih proleća. Ono što je zajedničko svim junacima koji se pojavljuju pomalo zbunjeno na njenim stranicama, je strah od smrti, hrabrost u ljubavi i naposletku Beograd, u kojem žive, vole i pomalo umiru.

„Poneko ubistvo, napadi hipohondrije, zaljubljenost, sve ono što biste možda videli da zavirite kroz prozor jednog solitera ili prizemne kuće na obodima grada”, navodi se u saopštenju ove izdavačke kuće.

Iz ove izdavačke kuće saopštili su da se pred čitaocima nalaze „kratke crte iz svakodnevnog života stanovnika naše prestonice koje u sebi sadrže ne samo duh glavnog grada, već brojne predele i krajeve po kojima su koračali preci svih njegovih stanovnika, čije osobenosti tako udružene čine Beograd posebnim i nežnim, poput naslikanog akvarela”.

„Ovo su priče koje kao mozaik slažu kockice Beograda, ljudi, događaja. Priče o malim, velikim ljudima koje boje duh prestonice. Priče koje će se prepričavati i voleti”, ocenili su iz izdavačke kuće.

„Ležala je na dušeku, na reci, polako odmičući od našeg malog splava i čitala je možda Čehova, a možda i Pasternaka, nisam u potpunosti siguran, a nisam mnogo ni mario. Sunce je grejalo njeno glatko telo koje je teško dobijalo mračnu boju njene prirode zbog koje smo godinama patili oboje nesmanjenim intenzitetom. Teško je bilo napustiti Savu, naš mali splav, žutog psa kojeg smo uzeli sa ulice i otići u susret nepoznatom, možda isto tako bolnom, a možda i srećnijem. Da sam znao šta me očekuje, lako bih preduzeo neočekivano. Šta će biti sutra to je malo ko znao, a taman kada sam počeo o tome da mislim Žuća bi zalajao, a ona se vraćala, plivajući sa dušekom u desnoj ruci. Uveče bi zalazilo Sunce, neki nepoznati ljudi našeg grada prolazili bi na svojim čamcima, iz daleka bi se čuo glasni smeh, a ona bi samo kratko rekla: ‘Kažu da će sutra padati kiša’”.

O piscu

Ljubica Kubura rođena je 29. januara 1988. godine u Beogradu, gde trenutno živi i radi. Scenarista je predstave „Čovek u crvenom odelu”, koja je premijerno izvedena u Pozorištu Slavija 16. maja 2012. godine.

Do sada je napisala dva romana, koji čekaju da budu objavljeni, pa se može reći da je zbirka kratkih priča „Beogradski akvarel” njena prva knjiga.

Autor je i mnogobrojnih kratkih priča, koje su nagrađivane na regionalnim i domaćim konkursima.

Ljubica Kubura piše kolumne za nekoliko domaćih portala.

Knjiga „Beogradski akvarel“ Ljubice Kubure - priče koje kao mozaik slažu kockice Beograda 2
Foto: Ljubica Kubura

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari