Makron danas u Moskvi sa Putinom, sutra u Kijevu sa Zelenskim 1Foto: EPA-EFE/ MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) danas će se u Moskvi sastati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, a sutra u Kijevu sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u sklopu diplomatskih napora smirivanja rusko-ukrajinskih tenzija.

Makron je poslednjih dana imao brojne telefonske razgovore sa Putinom, Zelenskim, američkim predsednikom Džozefom Bajdenom (Joseph Biden), britanskim premijerom Borisom Džonsonom (Johnson) i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, prenela je agencija Frans pres-

Pre kretanja za Moskvu Makron je juče razgovarao sa američkim predsednikom Bajdenom. Oni su „razgovarali o tekućim diplomatskim naporima i naporima odvraćanja kao odgovor na rusko gomilanje trupa na granici sa Ukrajinom i potvrdili su svoju podršku ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu“, saopštila je sinoć Bela kuća, prenosi agencija AP.

Francusko predsedništvo je navelo da je Makron nastojao da osigura „dobru koordinaciju“ sa Bajdenom tokom razgovora.

U intervjuu za francuski list „Žurnal di dimanš“ (Le Journal du dimanche) objavljenom juče, Makron je rekao neće dobiti jednostrane poteze ali da je nepohodno sprečiti pogoršanje situacije pre usaglašavanja poteza i mehanizama poverenja.

„Geopolitički cilj Rusije danas jasno nije Ukrajina, već razjašnjavanje pravila kohabitacije sa NATO i EU. Bezbednost i suverenitet Ukrajine ili bilo koje druge evropske države ne može biti predmet kompromisa, dok je istovremeno legitimno za Rusiju da postavi pitanje sopstvene bezbednosti“, rekao je Makron.

U okviru diplomatske aktivnosti na viokom nivou nemački kancelar Olaf Šolc danas treba da se sastane sa predsednikom SAD Bajdenom a u centru razgovora će, kako se očekuje, biti ukrajinska kriza, prenosi AP.

To je Šolcovo prvo putovanje u Vašington od stupanja na dužnost kancelara. On treba da putuje u Kijev i Moskvu 14. i 15. februara.

Francuska i Nemačka su 2015. posredovale u postizanju mirovnog sporazuma za istočnu Ukrajinu u nastojanju da se okončaju neprijateljstva između ukrajinskih snaga i proruskih separatista koji su izbili posle ruskog pripajanja Krima.

Sporazum postignut u glavnom gradu Belorusije Minsku pomogao je da se zaustave veće borbe ali napori za politički dogovor su u zastoju i nastavljeni su česti manji sukobi duž napete linije kontakta na istoku Ukrajine.

Usled tenzija oko Ukrajine predsednički savetnici Francuske, Nemačke, Ukrajine i Rusije imali su razgovore u Parizu 26. januara u takozvanom „formatu Normandije“ ali nisu ostvarili vidljivi napredak i dogovorili su se za novi sastanak u Berlinu za dve nedelje.

Kako je ranije saopštila Jelisejska palata, Makron će sa Putinom imati razgovor u četiri oka.

Poslednji sastanak Makrona i Putina bio je na leto 2019. godine kada je francuski predsednik pozvao ruskog kolegu da ga poseti u letnjoj rezidenciji Breganson na jugu Francuske.

Francuski predsednik je trebalo da poseti Moskvu u proleće 2020. godine, ali je njegova poseta otkazana zbog epidemije korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari