Potvrđeno za Danas: Dokazan treći slučaj malih boginja od jutros, u pitanju je četvorogodišnje dete 1Foto: Shutterstock / Kamil Macniak

Male boginje potvrđene su danas kod još jednog četvorogodišnjeg deteta, nakon jutrošnje dve potvrde morbila u Beogradu.

Kako za Danas kažu u Zavodu za javno zdravlje Beograd, poslednji pacijent kod koga su danas potvrđene male boginje je dete.

„Ono ima četiri godine i vakcinisano je MMR vakcinom. Ovo je ujedno deveti potvrđeni slučaj morbila na teritoriji Beograda“, naveli su nadležni.

Prema jutrošnjim podacima Zavoda, u Beogradu su potvrđena dva slučaja malih boginja.

U pitanju su majka (48) i četvorogodišnje dete.

„Majka ima blagu kliničku sliku i vakcinisana je, dok dete nije vakcinisano“, rekli su u Zavodu.

Istovremeno, juče su u Beogradu potvrđena još tri slučaja, a u pitanju su dete (4), mladić  (18) i žena (48). Niko od njih nije u srodstvu, potvrđeno je za Danas u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu.

Prema istim podacima, mladić nije bio uredno vakcinisan MMR-vakcinom, odnosno primio je samo dve doze od rođenja, a zbog upale pluća nalazi se na lečenju u Infektivnoj klinici UKCS.

„Dete nije bilo vakcinisano, dok je ženska osoba navela da je primila MMR vakcinu i kod nje su se pojavili lakši simptomi bolesti“, kažu u Zavodu za Danas.

Podsetimo, prvi slučaj obolevanja od morbila registrovan je 6. februara kod tinejdžera (15), potom kod njegove majke, a kako su nadležni rekli, u pitanju je takozvana importovana infekcija, odnosno oboje su se zarazili u inostranstvu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari