Na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK), prvi put posle više godina, susreli su se predsednik Kine i premijer Japana. Zahlađenje u odnosima nastalo zbog nesuglasica oko toga kome pripada arhipelag Diaoju/Senkaku ublažili su na marginama samita predsednik Si Đinping i premijer Šinzo Abe. Njihov prvi susret „obuhvatio je i javno rukovanje kao mali znak topline“, komentariše Bi-Bi-Si.

Američki predsednik Barak Obama najavio je juče u Pekingu da će SAD i Kina početi da izdaju vize građanima u trajanju do deset godina. Govoreći na skupu APEK-a, Obama je poručio da zainteresovanost SAD za Aziju ne treba da bude razlog zabrinutosti kineskih lidera, prenosi Beta.

„Prosperitet neke zemlje ne mora da bude postignut na štetu druge zemlje“, kazao je američki predsednik. „Mi želimo da Kina napreduje. Borimo se za bolje privrede, ali takođe želimo da sarađujemo u brojnim oblastima i izazovima i mogućnostima za obe zemlje“, rekao je Obama.

Prema novom viznom sporazumu, građani SAD i Kine moći će da dobijaju poslovne i turističke vize u trajanju do deset godina, dok su do sada one izdavane na godinu dana. Studentske vize i vize u okviru kulturne razmene, umesto godinu dana, od sada će važiti pet godina, dodao je američki predsednik. Obama je poručio i da SAD i Kina rade u prijateljskoj atmosferi na izgradnji bliskijih veza. „Amerika je pacifička sila, i mi predvodimo promovisanje zajedničkih bezbednosnih pitanja i zajedničkog ekonomskog rasta u ovom veku, kao što smo činili i u prošlom“, kazao je Obama.

Vizni sporazum, međutim, ne produžava vreme zadržavanja građana dve zemlje u tim zemljama, već samo period tokom kojeg je posetiocu omogućeno da uđe u zemlju, bez ponovnog podnošenja zahteva za vizu. SAD su navele da se nadaju da će taj sporazum uticati na povećanje kineskih putnika u SAD, i posledično na unošenje dodatnih milijardi dolara u američku ekonomiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari