Malim maturantima u Nišu istorija bila najteža na kombinovanom testu: Jedan pojam zadao im je dosta muka 1Foto: V. Torović

Niškim učenicima koji su završili osmi razred na kombinovanom testu najteža su bila pitanja iz istorije.

Katarina Marković iz Osnovne škole „Sveti Sava“ kaže da nije mnogo ni učila istoriju, ali da su pitanja bila izuzetno teška.

„Jedno od najtežih pitanja na koji smo gotovo svi dali pogrešan odgovor je „šta je feud“. Zaokružila sam kralj, a moja sestra da je to monarhija. To nismo nikad ni učili u školi“, priča ona.

Katarina želi da pohađa Ugostiteljsko-turističku školu u Nišu, i sigurna je da će joj 24 boda, koliko računa da će osvojiti na prethodna dva testa, biti dovoljna da upiše željenu školu.

I za njenu sestru bliznakinju Nataliju istorija je bila veoma teška.

„Ja sam na to pitanje odgovorila kralj, jer zaista nisam mogla da verujem da je to posed zemlje. Ali dobro sam uradila testove iz srpskog i matematike, i nadam se da ću uspeti da dobijem mesto u Građevinskoj školi u Nišu“, kaže Natalija.

Bogdani Milanković na maloj maturi je najteže pao kombinova test.

„Matematika je bila najlakša, dok je srpski jezik baš bio težak. Imali smo neki jako dugačak tekst, tražili su dosta analiza. Ipak, dobro sam prošla na ta dva testa, tako da i ako na kombinovanom baš i ne osvojim puno bodova, verujem da će biti dovoljno za mesto u Ekonomskoj školi“, kaže Bogdana.

Za razliku od njih, Ignjatu Bujakoviću, malom maruntu iz Osnovne škole „Car Konstantin“ u Nišu, najteža su bila pitanja iz fizike i hemije.

„Ne volim ta dva predmeta. Pošto želim da upišem Pravno-poslovnu školu više sam spremao istoriju i geografiju. Testove iz srpskog jezika i matematike sam dobro uradio, tako da očekujem da ću imati dovoljan broj bodova za školu koju hoću da upišem“, kaže Ignjat.

Mali maturanti u Nišu su i kombinovani test polagali pod velikim obezbeđenjem, u školama su dežurali policajci i niko osim učenika i nastavnika nije mogao da uđe u školu.

Da bi bezbednost bila na velikom nivou u velikim školama su polagali đaci iz nekoliko škola.

U OŠ „Sveti Sava“ bilo je ogranizovano polaganje i za učenike iz OŠ „Car Konstantin“, koja nije mnogo udaljena.

U Nišu ima oko 3.000 malih maturanata, koji pohađaju tridesetak škola u gradu i selima u okolini.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari