Jedna od tačaka dnevnog reda na današnjem zasedanju gradskog parlamenta biće i odluka o smanjenju poreskih osnovica na imovinu građana. Pre dva dana, Gradsko veće je utvrdilo Predlog odluke o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra za nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu. Odlukom se utvrđuje nova prosečna cena kvadratnog metra kao osnovica za plaćanje poreza. Teritorija grada je podeljena na sedam zona i u zavisnosti od zone nove cene su niže od 10 do 50 odsto.


Popust od 10 odsto važi za garaže i garažna mesta u svih sedam zona, za poljoprivredno i šumsko zemljište u prvoj i drugoj zoni, a u prvoj, drugoj i trećoj zoni je za građevinsko zemljište, poslovne prostorije, stanove i kuće za stanovanje. Umanjenje poreske osnovice za 20 odsto imaće vlasnici poljoprivrednog i šumskog zemljišta u trećoj zoni, a u četvrtoj i petoj građevinsko zemljište, poslovni objekti, stanovi i kuće za stanovanje. Popust od 30 odsto važiće za poljoprivredno i šumsko zemljište u četvrtoj zoni i za šestu i sedmu zonu za građevinsko zemljište, poslovne zgrade, stanove i kuće za stanovanje. Poljoprivredno i šumsko zemljište u petoj zoni imaće poresku osnovicu nižu za 40 i za 60 odsto u šestoj i sedmoj zoni.

– U rekordno kratkom roku doneli smo odluku o umanjenju poreske osnovice na imovinu građana i time ispunili obećanje koje smo dali prošle sedmice, rekao je član Gradskog veća Mirsad Jusufovići dodao da će zbog umanjenja poreza na imovinu građana u gradskom budžetu biti manje 40 miliona dinara.

Donošenju ovakve odluke prethodila je zajednička sednica sedam savete seoskih mesnih zajednica na kojoj je ukazano na propuste u rešenjima i na nerealno visoke osnovice za plaćanje poreza na imovinu. U rešenjima koja su dobili, poljoprivredno zemljište je navedeno kao građevinsko a cene po kvadratnom metru, u odnosu na prošlu godinu, deset puta su uvećane. Prošle godine cena kvadratnog metra za poljoprivredno zemljište bila je osam, a ove 84 dinara a za šumsko 73 dinara. Znatno je skuplje nego u opštinama u okruženju (Raška i Tutin 15 dinara, a Sjenica devet dinara po kvadratnom metru). Ukazano je i na nelogičnost da je zemljište podeljeno po zonama, a ne po klasama pa su se u istoj klasi našli plodno i neplodno zemljište. Žalba na ovakva rešenja, piše u pouci, poreske obveznike trebalo je da košta 430 dinara. Predstavnici saveta mesnih zajednica u pismu gradonačelniku, Gradskom veću, predsednici i Skupštini grada, zatražili su da se ukine odluka gradskog parlamenta iz 2013. godine o visini osnovice za poljoprivredno zemljište i donesu nova rešenja sa nižim porezom.

Predstavnici lokalne samouprave načelnica Gradske uprave javnih prihoda Enisa Kolići član Gradskog veća Mirsad Jusufović, rekli su da su „rešenja doneta u skladu sa zakonom ove zemlje“

– Podelili smo 24.215 rešenja, a u 1.194 je došlo do greške. Stornirali smo 1.094 rešenja i poštari ih većdele ispravljene, tako da nema potrebe niko da piše žalbu i plaća taksu 430 dinara, naglasila je Količeva i objasnila da je porez u Novom Pazaru veći u odnosu na druge opštine „zbog cene zemljišta koja je ovde daleko skuplja“.

Član Gradskog veća Mirsad Jusufovićje obećao da će pokušati da kroz „ingerencije lokalne samouprave ublažimo ukupnu cenu poreza koje će građani morati da plate“. Naglasio je da oni koji su poreze platili na osnovu rešenja „sa greškom“ neće izgubiti novac, većće im se računati kao pretplata za naredni period.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari