Manojlović: Marinikinih 15 minuta na RTS primer kako treba da izgeda informativni program 1foto FoNet Božana Pavlica

“Petnaest minuta potpredsednice Stranke slobode i pravde, Marinike Tepić na RTS, je kao nemi film koji je konačno dobio ton”, kaže za Danas Marko Bastać, bivši predsednik opštine Stari grad. Bastać napominje da su gledaoci RTS-a mogli da čuju sve i svašta o gospođi Tepić, ali da su sinoć prvi put mogli da čuju njen glas i njene reči, reči istine koja je godinama grubo sakrivana.

Poražavajuće je što su gledaoci RTS-a od Marinike Tepić prvi put saznali o aferama vlasti, a ne od javnog servisa koji uredno plaćaju da bi ih držao u mraku”, ističe Bastać, a Tatjana Manojlović , potpredsednica Demokratske stranke i novinarka RTS smatra da je petnaestominutno gostovanje Tepićeve zapravo bio svojevrsni ogled na temu kako bi informativni program Javnog medijskog servisa trebalo da izgleda svakoga dana.

To je, kaže Manojlovićeva, bio ogledni primer kojim sve temama bi RTS trebalo da se bavi, u interesu građana.

“Marinikino gostovanje bila je prilika da se čuje i na RTS da su jednog novinara na spavanju pokušali da živog zapale, da je jedna žena podigla glavu i usprotivila se lokalnim moćniku, da se novac svih građana zloupotrebljava u interesu vrhuške na vlasti…Da se to čulo poslednjih deset godina, sigurno da ovaj razarajući režim ne bi toliko dugo uništavao naše živote i vladao mrakom i strahom”, napominje potpredsednica DS.

Bojan Pajtić, profesor Univerziteta u Novom Sadu smatra da je režim imao četiri godine prilike (kad nema vanrednih izbora) da promoviše svoju politiku i da satanizuje opoziciju.

“Onda nosilac najveće opozicione liste, deset dana pred izbore, dobije četvrt sata da nešto kaže. Ako uzmemo u obzir da je SNS-u na raspolaganju sve ostalo vreme u toku te četiri godine, da godina ima 365 dana, dan 24 sata, a u svaki sat stane četiri puta po 15 minuta, dolazimo do računice da ljudi sa liste vladajuće stranke imaju 140.160 (sto četrdeset hiljada sto šezdeset) puta više vremena za promociju, nego najveća opoziciona lista. I to je sve što treba da znate o demokratiji u Srbiji”, ističe Pajtić.

Vesna Pešić, politička aktivistkinja zadovoljna je petnaestominutnim nastupom Marinike Tepić. Kaže da ona dobro govori, ali da ima jednu primedbu na Marinikino gostovanje i ono se tiče priče o lustraciji.

Manojlović: Marinikinih 15 minuta na RTS primer kako treba da izgeda informativni program 2
Vesna Pesic

“ Taj zakon već postoji, donet je za vreme Zorana Đinđića i ne bi bilo dobro da jednu istu stvar radimo po sto puta. Bilo bi dobro kada bi političari pogledali taj zakon o lustraciji i videli šta on sadrži. Lustracija ne obuhvata svakoga ko je učinio neko krivično delo, ili krao, već se odnosi na državne organe i policiju”, kaže Pešićeva.

Veliki broj sagovornika Danasa tvrdi da nije gledao predizborno predstavljanje nosioca liste Ujednjeni za pobedu Srbije. Među njima nije ni naprednjak Bratislav Jugović. On tvrdi da ne gleda RTS, zato što su svojevremeno puštali reklamu koja promoviše iskopavanje litijuma u Srbiji.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde gostujući na RTS rekla je da način na koji Radio-televizija Srbije izveštava o dogadjajima u zemlji „nije samo propaganda već i prikrivanje činjenica“.

„RTS je naš koliko je i vaš. Mi smo uznemireni u šta se RTS pretvorio“, kazala je Tepić i dodala da je priliku da gostuje na javnom servisu dobila u 15 minuta za 45 dana predizborne kampanje. Navela je da opozicija traži da „RTS poštuje zakone, da svi budu zastupljeni i da se čuje kritičko mišljenje i ono što je aktuelno“.

„Ovo je jadnih 15 minuta koji su nam dodeljeni po našem pravu. Ja sam 1.200 dana bila poslanica u prethodnom mandatu, nula puta sam bila pozvana u emisiju ‘Oko’ iako sam kilograme materijala odnela u tužilaštvo. Kada biste ovakve emisije imali redovno slika Srbije bi bila drugačija, ne bi imali partiju i bratiju na vlasti“, navela je Tepić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari