Narkomanija u Zapadnobačkom okrugu, opštine Apatin, Sombor, Kula i Odžaci, sudeći po policijskom izveštaju, u blagom je porastu, a najviše se koristi marihuana. Policijska uprava u Somboru naglašava da su prošle godine presečena dva krijumčarska kanala na graničnom prelazu prema Mađarskoj u Bačkom Bregu.

Narkomanija u Zapadnobačkom okrugu, opštine Apatin, Sombor, Kula i Odžaci, sudeći po policijskom izveštaju, u blagom je porastu, a najviše se koristi marihuana. Policijska uprava u Somboru naglašava da su prošle godine presečena dva krijumčarska kanala na graničnom prelazu prema Mađarskoj u Bačkom Bregu. U prošlogodišnji policijski učinak na suzbijanju narkomanije ubraja se 69 krivičnih prijava, 61 je podneta zbog krivičnog dela proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga, a protiv osam lica prijave su podnete zbog omogućavanja uživanja droga. Opijate najviše diluju lica starosne dobi od 19 do 28 godina (28), a među „trgovcima“ je i devet lica starosti od 15 do 18 godina. Zanimljiv je podatak da drogu diluju, bar koliko je otkriveno, tek četiri lica starija od 45 godina. U toku prošle godine registrovano je 56 uživalaca opojnih droga, a evidentiran je i jedan smrtni slučaj usled prekomernog korišćenja opijata.
U poslednjih šest godina zbog proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih drogas podneto je oko 430 krivičnih prijava, a koliko je narkomanija prisutna u ovom delu Bačke nagoveštava i podatak da je u poslednjih 15 godina na bolničkom lečenju bilo više od 150 osoba.
U Somboru se koriste gotovo sve vrste opojnih droga – na prvom mestu je marihuana, slede amfetamin, heroin, hašiš, ekstazi, lekovi „trodon“ i „tramadol“. Marihuana je najpristupačnija po ceni, ovo područje je povoljno za njenu proizvodnju, a, na nesreću, mnogi mladi je ne smatraju opijatom. U nezvaničnim razgovorima može se čuti da je selo Sivac, opština Kula, najveći proizvođač i distributer ovog opijata. Po nezvaničnim procenama mladih Somboraca, droge ima na svakom koraku, a uživa se na kućnim žurkama, kafićima, diskotekama. Neki lokali su zbog toga na posebnom „glasu“. Zvanični su jedino policijski izveštaji, zasnovani na otkrivenim (ne)delima. Policija je, inače, angažovana i na sprovođenju preventivnih aktivnosti organizovanjem i sprovođenjem edukacije dece i omladine u vaspitno-obrazovnim ustanovama, na predavanjima i tribinama za nastavno osoblje i roditelje. Anđelka Brajović, direktor OŠ Bratstvo-jedinstvo u Somboru ističe da se edukacije redovno organizuju, a da je u ovoj školi zabeležen samo jedan slučaj narkomanije i to pre 11 godina. Jovan Beljanski, direktor Medicinske škole, kaže da u ovoj školi nema problema zbog droge i naglašava da je veoma dobra saradnja sa školskim policajcem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari