Marko Davinić podneo ostavku 1Foto: V.A.

Marko Davinić, predsednik Odbora za statutarna pitanja Univerziteta u Beogradu, podneo je ostavku na tu funkciju iz moralnih razloga, jer Senat ni posle godinu i po dana nije usvojio mišljenje Odbora o obavezi usklađivanja pojedinih odredbi Statuta Pravoslavno bogoslovskog fakulteta (PBF) sa Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom UB.

Davinićevo obrazloženje članovim Senata je na današnjojsednici tog tela pročitala rektorka UB Ivanka Popović i o tome se nije diskutovalo.

Odbor za statutarna pitanja je, podsetimo, u decembru 2019. godne doneo mišljenje da su odredbe Statuta PBF koje se odnose na davanje saglasnosti (blagoslova) za upis studenata na Fakultet i za konkurisanje za izbor nastavnika, na povlačenje saglasnosti (blagoslova) nadležnog episkopa, kao i na odobrenje Sinoda SPC za službu učenja, u suprotnosti sa Zakonom o visokom obrazovanju i Statuta UB.

Za ovo mišljenje Odbora 14. aprila je glasalo samo 18 članova Senata, što nije bilo dovoljno za njegovo usvajanje.

“Kao članovi akademske zajednice na najavljene izmene Zakona o visokom obrazovanju možemo samo posredno da utičemo. Međutim, naša direktna odgovornost tiče se odluka koje su u našoj nadležnosti, posebno u situaciji kada je autonomija Univerziteta ugrožena delovanjem tela koja se ne nalaze u njegovom sastavu. Takođe, lobiranje predstavnika izvršne vlasti tokom nedavno završenih izbora za rektora i prorektore dovelo je u pitanje legitimitet izbornog procesa i dodatno je ugrozilo autonomiju Univerziteta u Beogradu”, naveo je Marko Davinić u pismu članovima Senata.

On je najavio da će funkciju predsedavajućeg obavljati do izbora novog predsednika Odbora, kako bi se obezbedio kontinuitet u njegovom radu.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji rektorka Ivanka Popović je navela da u studentskim domovima ustanove SC Beograd nema nijednog zaraženog studenta, a da je od 31. maja do 6. juna u Studentskoj poliklinici testirano 175 akademaca, od kojih je dvoje bilo pozitivno. Ona je kazala da se od 10. maja u Studentskohj poliklinici testiraju i strani studenti, učesnici programa „Svet u Srbiji“, kao i studenti kojima je to potrebno zbog praktične nastave.

Senat UB izabrao je danas pet profesora emeritusa za školsku 2020/21. godinu. To su Aleksandar Sedmak sa Mašinskog fakulteta, Dejan Popović i Sima Avramović sa Pravnog, Milan Damnjanović, profesor Fizičkog fakulteta i Mladen Lazić sa Filozofskog fakulteta. NJima će povelje profesora emeritusa biti dodeljene na Dan Univerziteta u Beogradu.

Senat je odlučio i da dodeli počasni doktorat UB predsedniku Egipta Abdelu Fatah el Sisiju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari