Više od 450 građana juče je marširalo ka planini Cer da bi na taj način obeležili 99. godišnjicu Cerske bitke, prve pobede saveznika u Prvom svetskom ratu, 19. avgusta 1914.


Učesnici marša od Šapca do Tekeriša, bili su uglavnom mlađi ljudi. Najbrojniji su bili Šapčani, ali su dolazile organizovane grupe iz Subotice, Čačka, Valjeva, drugih gradova u Srbiji, kao i iz Republike Srpske… Pre polaska na marš dug 32 kilometra učesnici su se pričestili u Šabačkoj crkvi , a vladika Lavrentije je blagosiljao njihovu misiju, uz reči da je Cer sveta planina i da je Cerska bitka dostojna Termopila.

Marš je trajao oko osam časova, a na spomeniku cerskim junacima održan je parastos koji su služili sveštenici šabačke crkve. Tokom puta kroz Pocerinu bile su tri kraće pauze, a bilo je svega pet odustajanja zbog premora i visoke temperature. Najmlađi učesnik imao je 12 godina, a najstariji 78 godina. Ovo je četvrti organizovani marš do Cera, ujedno i najbrojniji i najorganizovaniji. Posle svečanog dočeka na Tekerišu učesnici marša bili su ugošćeni u planinarskom domu na Lipovim vodama, gde je služen prebranac.

Prema istorijskim podacima, na bojnom bolju, u Cerskoj bitki poginulo je oko 17.000 srpskih i 24.000 austrougarskih vojnika.

Organizator jučerašnje manifestacije je nevladina organizacija „Cerski marš“. Jedan od njenih osnivača, Božidar Katić, navodi da je organizacija nastala zbog promovisanja značajnih istorijskih datuma vezanih za region Šapca.

„Marširati od Šapca do Tekeriša je način da se civilizovano i pristojno obeleži prva pobeda saveznika u Prvom svetskom ratu. Na sličan način pokušaćemo da obeležimo sve značajne datume vezane za region, jer smatramo da je naš kraj zapostavljen po tom pitanju“, rekao je Katić.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Šabac, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo građevine i urbanizma i veliki broj lokalnih preduzetnika. Svim učesnicima bili su obezbeđeni hrana i prevoz u povratku sa Cera, kao i prevoz do planine za one koji odustanu od pešačenja.

Dačić danas na državnom obeležavanju

Premijer Srbije Ivica Dačić predvodiće danas u okviru spomen-kompleksa „Cerska bitka“ u Tekerišu kod Loznice centralnu državnu ceremoniju povodom obeležavanja 99. godišnjice prve pobede nad centralnim silama u Prvom svetskom ratu. Cerska bitka, koja se odigrala tokom avgusta 1914. je i blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije. Nakon ove bitke komandant Druge srpske armije Stepa Stepanović biva unapređen u čin vojvode.

Godišnjica boja na Ivankovcu

Ćuprija – Na lokalitetu Šančevi na Ivankovcu kod Ćuprije obeležena je 208. godišnjica boja na Ivankovcu. Vence su položili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Ćuprija, kao i više nevladinih organizacija. Na Ivankovcu se 18. avgusta 1805. odigrala jedna od najznačajnijih i najvećih pobeda Karađorđevih ustanika, tokom Prvog srpskog ustanka. Organizator obeležavanja je Vladin Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Preobraženje

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Preobraženje Gospodnje, praznik koji je posvećen trenutku kada se Isus Hrist na gori Tavor pred apostolima preobrazio i zasijao kao sunčeva svetlost. U Srbiji se veruje da se na Preobraženje promeni vreme tako što prestaju velike vrućine, tako da je ovo poslednji dan za kupanje u rekama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari