MASA: Bujuklić da se povuče iz akreditacionog tela pošto je postao poslanik 1Skupština Srbije Foto: FoNet/Milica Vučković

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) danas podsetila profesora Pravnog fakulteta Žiku Bujuklića da bi trebalo da se povuče sa mesta člana Upravnog odbora Nacionalnog akreditacionog tela (NAT), pošto je postao narodni poslanik u novom sazivu Skupštine Srbije.

U saopštenju su se pozvali na Zakon o visokom obrazovanju, član 16 stav 2 koji, kako su naveli, propisuje da član Upravnog odbora ne može biti lice izabrano, postavljeno ili imenovano na funkciju u državnom organu.

„Insistiramo na nezavisnosti akademskih institucija i odlučno smo protiv partijskog podobnog zapošljavanja na uštrb kvaliteta i kredibiliteta univerzitetskih predstavnika“, poručila je MASA.

Naveli su i da su nedavno „u kolegijalnom i krajnje dobronamernom duhu“ ukazali Upravnom odboru NAT na pravni problem jednog njihovog člana.

„Nažalost, naše direktno upozorenje nije udostojeno povratnim odgovorom već smo iz medija saznali od nadležnih iz NAT, uključujući i predsednika Upravnog odbora NAT, da zamena članova Upravnog odbora nije u njihovoj ingerenciji već Narodne skupštine. Nadamo se da će nova Narodna skupština i Vlada što pre pomoći Upravnom odboru NAT da zameni okrivljenog člana“, stoji u saopštenju MASA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari