MASA: Pri glasanju za Teodorovića prevagnuli neakademski kriterijumi 1Foto: Stanislav Milojković

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) danas je povodom odluke Senata Univerziteta u Beogradu da jedino akademiku profesoru Dušanu Teodoroviću ne dodeli zvanje emeritusa, izrazila zabrinutost da su pri glasanju članova Senata neakademski kriterijumi imali presudnu ulogu.

 

U saopštenju MASA je ocenila da je neizboru profesora Teodorovića isključivo doprinelo njegovo javno istupanje i društveno-politički angažman.

Kako je petoro profesora predloženo za zvanje profesora emeritusa, a prema oceni stručne komisija koju je obrazovao Senat svih petoro je ispunjavalo uslove, konačna odluka Senata da jedino Teodoroviću ne dodeli zvanje ostavlja utisak da su u njegovom slučaju presudili neakadmeski kriterijumi, ukazala je MASA.

Mreža smatra da bi članovi Senata u najkraćem roku trebalo da izdaju obrazloženje te sporne odluke kako bi se otklonile sumnje u političku nepristrasnost sadašnjeg saziva Senata i očuvao ugled Univerziteta u Beogradu.

Navodeći da argumentacija odluke Senata prilikom izbora profesora emeritusa nije obavezujuća po postojećim pravilnicima, MASA je istakla da je važno za ugled i reputaciju Univerziteta da se navede argumentacija i obznani javnosti.

Predložili su da se to uvede u postojeće pravilnike i da davanje argumentacije, za protivljenje ili uzdržavanje od podrške profesorima koji ispunjavaju sve formalne uslove za dodelu zvanja, postane obavezujuća pri glasanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari