Nekadašnji predsednik RS Radovan Karadžić odbacio je juče sve optužbe haškog tužilaštva koje ga terete za genocid i ratne zločine ističući da će na suđenju braniti srpski narod i njegov „pravedni i sveti cilj“ i dokazati da politički cilj bosanskih Srba nije bilo stvaranje RS već očuvanje Jugoslavije.

– Tužilaštvo je prihvatilo ratna lukavstva koja su kreirali bosanski muslimani i optužilo srpsku stranu za zločine koje nije počinila – izjavio je Karadžić prvog dana izlaganja svoje odbrane u Haškom tribunalu.

Karadžić je dodao da će dokazati da „nije bilo ni primisli, a kamoli plana da se odstrane muslimani“. Srbi su bili spremni, prema njegovim rečima, da prihvate nezavisnu BiH, ako im se osigura „srpska konstitutivna jedinica“, jer „nisu želeli rat, za razliku od druge strane“. Karadžiću je juče nastavljeno suđenje koje je prekinuto u oktobru 2009. zbog njegovog odbijanja da u njemu učestvuje.

Karadžić je tvrdio da „Srbima rat nije bio potreban, već Muslimanima i Hrvatima koji su želeli da izađu iz Jugoslavije“.

– Jugoslavija je mogla da bude razbijena samo kroz rat. To je mermerna istina i to će se ovde pokazati – rekao je Karadžić.

Mnoge zapadne države, rekao je, podržavale su vođenje i produženje rata, a to je, kako tvrdi, „nedavno potvrdio i Ričard Holbruk, i ja mu kažem hvala na priznanju“. Optuženi je naveo da je srpska strana učinila sve što je mogla da izbegne rat i u prilog svojim tvrdnjama prikazao više video i audio snimaka svojih izjava, ali i drugih zvaničnika koji su imali odlučujuću ulogu u ratu.

– Nezavisna BiH je bila ideja Alije Izetbegovića, da ima manju muslimansku državu, koju su podržavali njegovi arapski prijatelji – rekao je Karadžić. U prilog tvrdnji da je za eksplozije na sarajevskoj pijaci Markale odgovorna muslimanska, a ne srpska strana kako se navodi u optužnici, sudskom veću je prikazao snimak, na kom se vide prazne tezge i deo proteze noge, koja se kasnije prikazuje kao pravi deo ljudskog tela.

Tvrdio je i da su tela žrtava sa pijace zapravo bili „posejani” leševi muslimanskih vojnika i da je „ciljanje sopstvenog naroda bilo deo ideologije muslimanskih vlasti“. On je zapitao i „kako može da se očekuje pomirenje Srba i muslimana ako muslimani veruju da su im to Srbi uradili, kad nisu“.

Karadžić je, takođe, rekao da je bivši član predsedništva BiH Ejup Ganić naredio napad na vojnike JNA u Dobrovoljačkoj ulici i postao poznat po svojoj naredbi „čim Alija izađe iz auta, pobij sve“.

„Kriza i danas traje“

Srpska strana nikada nije prekršila nijedan sporazum – od 12 primirja u Sarajevu, 11 je prekršila SDA, naveo je Karadžić, tvrdeći da je „suština krize u ratu u BiH, koja i danas traje, želja muslimana za 100 odsto vlasti u BiH“. Karadžić je citirao američkog diplomatu Holbruka koji je sagovornike iz SDA navodno pitao: „Hoćete da pregovaramo za vas – 30 odsto vlasti u 100 odsto Bosne ili 100 odsto vlasti u 30 odsto Bosne? 100 odsto vlasti u 100 odsto Bosne ne može“. „Kako je moguće da tužilaštvo ne vidi da je srpski narod najgore prošao u ratu, da je prema njemu učinjena nepravda“, zapitao je Karadžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari