Matematičar Radenović: Rušeći mene, ruše Vučića 1Foto: Stanislav Milojković

Profesor Mašinskog fakulteta u penziji Stojan Radenović ispao je sa ovogodišnje liste 100 najuticajnijih naučnih umova u oblasti matetematike.

Ranije označen kao glavni „krivac“ za skok Univerziteta u Beogradu (UB) na Šangajskoj listi, ove godine ponovo je bio kriv za pad našeg najvećeg univerziteta za stotinak mesta, jer je promenio afilijaciju i poslednjih godinu dana ne potpisuje svoje naučne radove za UB već za univerzitet u Saudijskoj Arabiji.

Radenović za Danas kaže da su sa liste najuticajnijih naučnih umova ispali i neki mnogo bolji matematičari od njega, ali da ga to ne brine. „To je život, nešto kao u sportu“, navodi Radenović.

* Šta ova informacija znači za Vaš budući rad i da li ostajete pri stavu da se vraćate da potpisujete radove za Beogradski univerzitet?

– Ništa posebno ne znači. Radim bez prestanka jer to mi je životno opredeljenje. Da li slikar prestaje da slika, pesnik da piše? Naravno da ću svoje radove potpisivati sa afiliacijom UB.

* Neko će reći da Vam je sada UB dobar, kad više niste među najcitiranijim svetskim naučnicima.

– Neka kažu šta hoće. Ja samo godinu dana nisam potpisivao Univerzitet u Beogradu.

* Da li Vas je posle prijema kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića neko zvao i nešto nudio?

– Jedan mladi kolega iz Saudijske Arabije mi je pisao da je video na televiziji da me primio predsednik i zbog toga mi je čestitao. Porasla mi je cena kod njih zbog tog prijema. Ali uzaludno, obećao sam našem predsedniku da se vraćam u Srbiju i to je završena stvar. Dobio sam dosta kritika, omalovažavanja i podsmeha. U tome su prednjačili Peščanik, NIN i, nažalost, Danas. Ali dobro. Setio sam se dela teksta M. Vitezovića sa kneževe večere uoči Kosovskog boja kada M. Obilić kaže: Oni rušeći mene ruše Lazara (Vučića).

* Jeste li dobili nešto od države?

– Istog dana kad me je predsednik primio dobio sam laptop.

* Deo javnosti Vas je kritikovao zbog, kako kažu, nečasnog predloga da država plaća naučnicima da objavljuju radove za UB, jer bi to bilo veštačko popravljanje pozicije na Šangajskoj listi. Zar nije logičnije da se sistemski popravlja stanje u nauci umesto da se plaća pojedincima?

– Pogrešno su protumačili moj predlog. Pored ostalih, mislio sam na naše mlade koji rade doktorate u inostranstvu i da, ako neki svoj rad (možda i sa svojim mentorom) objave sa afiliacijom BU, dobiju nadoknadu, istu kao i neki naš učesnik projekta. Ništa nečasno. To bi za njih i za UB bila i čast. Jer oni su mnoge stvari naučili u Srbiji. Taj moj predlog je pogodio one koji ne rade, a dobijaju novac samo zato što su formalno na projektu. Predlog je pogodio i predstavnike centara moći u finansiranju nauke u Srbiji. Mislim da me predsednik pravilno razumeo. Ostao je i zabrinut kada sam mu rekao da Srbija daje i previše za nauku, ali je raspodela nepravedna. I napomenuo sam mu da je bolje da pravi puteve nego da baca novac onima koji ne rade dovoljno ili ne mogu da rade nauku. To je velika istina. Lako je prebrojati koliko redovnih profesora i akademika u prošloj godini nije publikovalo nijedan rad. A mnogi od njih su skloni da kritikuju predsednika i vlast, a ne rade ni svoj posao kako treba. Da bi bilo sistemskog popravljanja stanja u nauci, finansiranje prvenstveno mora da bude pravedno.

* Našli ste se na udaru i zbog, po nekim komentarima, snishodljivog odnosa prema Vučiću.

– Aleksandar Vučić je naš predsednik izabran na demokratskim izborima. Zvao me je direktno iz NJujorka. Pomislio sam da je bio siguran da sam nešto dobro uradio u životu. Priznajem da je taj poziv za mene zaista mnogo. Zašto nije zvao nekoga od onih koji ga samo kritikuju, a ne rade dobro ni posao za koji im država plaća? Snishodljivosti nije bilo, možda malo treme. Ali izvinite, predsednik je predsednik. I on je jedan, a nas matematičara, istraživača je dosta. Ali eto pozvao je mene. Neka njega zbog toga kritikuju.

* Šta posle svega mislite, da li je trebalo da budete deo tog javnog nastupa u kome predsednik naređuje ministru koga sumnjiče za plagiranje, da baš on popravlja ugled Univerziteta u Beogradu?

– Predsednik je sugerisao, nije to bila bukvalna naredba, oni su saradnici. Iskren da budem, bio sam i počastvovan što sam tu bio prisutan. Jer ovo je država svih nas i nije loše da i ja, eto, kao običan profesorčić prisustvujem dogovoru, predlozima odgovornih šta i kako popravljati u finansiranju. U poslednjih nekoliko godina bilo je više sumnji za plagiranje diploma i doktorata. Ali budimo iskreni, te sumnje su dolazile od političkih protivnika i još uvek nijedna nije potvrđena. Mislim da je bolje da profesori koji sumnjaju u razna plagiranja zasednu i malo žešće objavljuju naučno-istraživačke radove i tako doprinesu ugledu Univerziteta u Beogradu, ne samo na Šangajskoj listi nego uopšte.

Ponude uvek postoje

* Da li ste dobili ponude da i ubuduće objavljujete za inostrane univerzitete?

– Ponude uvek postoje, ali sada se čeka zvanična lista. Ona izlazi oko 20. novembra. Videćemo koliko će ih biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.