Medenica: Srbija nije potrošila ni dinar na migrante 1Foto: Mirko Medenica Centar za primenjenu istoriju/ Vladimir Opsenica

Pravnik i aktivista Mirko Medenica ističe za Danas da zbog geografskog položaja dosta migranata prolazi kroz Srbiju na putu ka EU.

Komentarišući najnoviji izveštaj Fronteksa – Evropske agencije za graničnu i oblasku stražu u kojem se navodi da je Srbija „ključna tačka“ putovanja migranata u EU, Medenica ukazuje da treba postaviti pitanje zašto se, na primer neko iz Maroka ili Alžira, kojima su obale EU blizu odlučuje na mnogo dalji put preko Balkana.

– Odgovor je upravo u politici koja se sprovodi, čiji je deo i Fronteks, koja je od Mediterana napravila najveću masovnu grobnicu, gde je u poslednjih dve decenije više od 20.000 ljudi izgubilo živote. Oni na svaki način pokušavaju da onemoguće ove prelaske preko mora, u nekim slučajevima direktno šaljući ljude u smrt – ukazuje Medenica.

Kako naglašava, uloga Fronteksa je veoma sporna, jer su prisutni na svim mestima od Grčke do Hrvatske, gde se sistematski terorišu migranti i krše ljudska prava, „a Fronteks ne da ne čini ništa da se ovo spreči, već, to je sada dokazano, saučestvuje u ovom teroru“.

– Otuda njihovo prisustvo u Srbiji, koje je ozvaničeno prošle godine, može samo da brine – navodi Medenica.

Prema njegovom mišljenju, vlasti Srbije migrante i izbeglice sa neke ljudske strane apsolutno ne zanimaju.

– Njihov odnos prema njima uslovljen je samo ličnim interesima vlasti i načinima kako vlast i njoj bliski pojedinci mogu imati koristi. U tom smislu vidim dva načina na koji se koristi patnja migranata – jedan je materijalni, Srbija od EU i drugih stranih donatora dobija značajna sredstva za migrantske centre i pomoć migrantima. Treba naglasiti da Srbija nije potrošila ni jedan dinar na migrante i da su to sve sredstva od stranih donatora. Veliki deo ovih sredstava završava u privatnim džepovima onih na vlasti i njima bliskim osobama. Ovo je očigledno kada se uporede iznosi donacija i ono što migranti zaista dobiju – ističe Medenica.

Kako dodaje, drugi način na koji se koristi pitanje migranata u Srbiji je veštački strah koji vlast i njihovi mediji, a preko svojih eksponenata u vidu raznih fašističkih grupa, šire od migranata, praveći tenzije i skrećući pažnju sa stvarnih problema građana. Medenicu ne čudi da se broj ulazaka migranata u EU povećao, a kao razloge navodi, pre svega, da je u 2021. ipak bilo znatno manje restrikcija u odnosu na 2020. kada je zbog pandemije čitav svet bio paralisan dobar deo godine.

– Kao drugi razlog možemo navesti dešavanja u Afganistanu, pogotovo uzimajući u obzir da migranti iz Afganistana su na čelu liste po broju aplikacija za azil – ističe Medenica.

U najnovijem izveštaju Fronteksa – Evropske agencije za graničnu i oblasku stražu, broj ilegalnih migranata koji su prošle godine prešli na teritoriju Evropske unije bio je nešto manji od 200.000 ljudi, što je najveća cifra od 2017. i prevazilazi prepandemijske razmere

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari