Medijametar: Najviše negativnih tekstova o Vučiću u Danasu 1Foto: Stefana Savić

U poslednjem kvartalu 2016. godine na naslovnim stranama dnevnih listova najzastupljenija ličnost bio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, a nastavlja se i trend da broj negativnih tekstova o njemu premašuje broj pozitivnih.

U poslednjem tromesečju 2016. godine izveštaj je ponovo najzastupljenija novinska forma u tekstovima iz uzorka u svih sedam analiziranih medija, a udeo ove novinske forme opet raste i ovoga puta iznosi 1.616 tekstova, piše u izveštaju Kvartalnog Medijametra koji sprovodi i Medijski arhiv Ebart u saradnji sa Institutom za javnu politiku.

Naredna forma prema zastupljenosti je članak, prisutan u oko 12 odsto napisa. Najveće učešće članka ponovo je zabeleženo u Kuriru, 29.3 odsto, dok ovoga puta dnevni list Alo! nije objavio nijedan tekst u ovoj formi. Treći prisutan žanr je intervju (8.35%), a najviše tekstova u ovoj formi objavio je list Danas 58, dok ih je najmanje u Informeru sedam.

U dnevnom listu Danas dominiraju političke teme, prisutne u oko sedam odsto više tekstova u odnosu na prethodni kvartal, tako da je o ovoj temi sada napisano 119 tekstova, od kojih je samo petina negativno konotirana. Naredna tema od interesa bila je privreda, dok su teme u vezi sa medijima u oko 40 odsto natpisa predstavljene negativno, a dominiraju i tekstovi o spoljnoj politici i kulturi, stoji u izveštaju Medijametra.

List prema objavljenim rezultatima beleži najveće učešće neutralnih tekstova koji iznosi više od 80 odsto. Najviše negativnih tekstova obajvljeno je u listu Danas 23 i Blicu šest, dok je najviše pozitivnih tekstova objavljeno u Informeru šest, Politici četiri i po dva u Kuriru, Večernjim novostima i Alou.

Najprisutniji inostrani akter je predsednik Rusije Vladimir Putin sa 232 teksta od kojih je 16 pozitivnih i deset negativnih, a ukupni akteri iz Rusije i SAD su prisutni u skoro 1.500 tekstova.

Osmi broj Kvartalnog Meidjametra obuhvatio je period od oktobra do decembra 2016. godine, analizirajući tekstove sa naslovnih strana dnevnih listova Politika, Večernje novsoti, Blic, Danas, Kurir, Alo, Informer. Diskurzivnom analizom obuhvaćeni su i nedeljnici Vreme, NIN, Novi Magazin, Nedeljnik i Pečat. Uzorak je činio 2.251 tekst sa naslovnica, piše u izveštaju Medijametra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari