Mediji bliski vlasti napustili skup 1

Nekoliko desetina novinara Televizije Belle amie, Niške Televizije, Televizije Zona plus i Narodnih novina istovremeno je napustilo Antikorupcijski dijalog „Projektno finansiranje medija: korist za javni interes ii vlast“, u organizaciji Lokalnog antikorupcijskog foruma Niš.

Oni su izašli iz sale Skupštine grada, ne navodeći obrazloženje za takav postupak. U izveštaju na Televiziji Belle amie navedeno je da su napustili skup jer su predstavnici LAF-a saopštili samo podatke o mogućim nepravilnostima u trošenju budžetskog novca koji su na prošlogodišnjem Konkursu za sufinansiranje medijskih projekata dobili ta televizija i Narodne novine, a ne i takve podatke o drugim medijima. To su nazvali jednostranim“ izveštavanjem LAF-a, koji je na taj način, kako su naveli, „pokazao da je protiv najgledanijih medija u gradu“.

Članica LAF-a Valentina Krstić je na skupu saopštila da LAF upravo radi na Izveštaju o nepravilnostima u trošenju prošlogodišnjih budžetskih sredstava za medijske projekte, te da analizira sve medije, a da je do sada preliminarno analizirao one koje su dobili ubedljivo najviše sredstava na prošlogodišnjem konkursu, Televiziju Belle amie i Narodne novine. Ona je najavila da će kompletan izveštaj uskoro biti objavljen. Vlasnik ta dva medija, Vidosav Radomirović, pozvan je kao govornik na dijalog, ali nije došao.

Na prošlogodišnjem konkursu podeljeno je, inače, više od 51 milion, što ga je tada činilo najvećim medijskim konkursom u Srbiji. Mediji u vlasništvu porodice Radomirović- Belle amie televizija, radio i internet, Niška televizija i Narodne novine, tada su dobili većinu sredstava (61,5 odsto), dok je Televiziji Zona plus, u vlasništvu člana porodice bivšeg ministra odbrane Bratislava Gašića, dodeljeno skoro 16 odsto sredstava. U izveštajima antikorupcijskih tela- Saveta za borbu protiv korupcije i LAF-a, mediji čiji su vlasnici članovi porodice Radomirović i Gašić označeni su kao mediji koji su bliski vlasti, odnosno mediji koji kroz način izveštavanja u okviru budžetski podržanih projekata nisu promovisali javni interes već vlast.

Na dijalogu su govorili i generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković, programski direktor Biroa za društeno istraživanje Zoran Gavrilović i glodur internet portala Južne vesti Predrag Blagojević. Raković je ocenio da je projektno finansiranje medija u toj meri zloupotrebljeno za „kupovinu uticaja“ političkih stranaka i moćnika da NUNS „razmišlja da kaže državi: hvala, izmislite druge medijske zakone jer ovi ne valjaju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari