Mediji: U Budimpešti izdat nalog za izručenje Srbina za ratne zločine na Kosovu 1Budimpešta foto EPA-EFE/Balazs Mohai HUNGARY OUT

Sud u Budimpešti izdao je u ponedeljak nalog za izručenje Srbina osumnjičenog za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na Kosovu, javljaju prištinski mediji.On je optužen za ubistvo 33 Albanca pre 23 godine u naselju „Kristal“ u Peći, a osim njega, za taj slučaj se sumnjiče još dvojica Srba.

Generalno tužilaštvo Budimpešte saopštilo je da je optuženi uhapšen po medjunarodnoj poternici koju je raspisao specijalni predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na Kosovu, šef UNMIK-a.

„Nalog za hapšenje izdat je prošlog septembra zbog ratnih zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će madjarski sud ispitati proces izručenja osumnjičenog i da će Tužilaštvo preko madjarskog Ministarstva pravde kontaktirati kosovske pravosudne organe.

U februaru 2021. godine Osnovni sud u Prištini proglasio je Zorana Djokića krivim za ratni zločin u naselju „Kristal“ u Peći i osudio ga je na 12 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari