Predsednik Centralne izborne komisije nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike (PMR) Pjotr Denisenko, saopštio je da su na nedavnim izborima po okruzima izabrana 42 poslanika budućeg saziva parlamenta te oblasti koja se otcepila od Moldavije, prenele su juče ruske novinske agencije.


Prema agenciji Itar-Tas, Denisenko je pročitao njihova imena i saopštio da će ime 43. deputata biti naknadno objavljeno, nakon ponovnog prebrojavanja glasova zbog žalbe birača. Ruski informativni portal Pogled piše da je, sudeći prema rezultatima glasanja, najmanje 30 poslaničkih mesta pripalo ili članovima partije Obnova, koja je i dosad kontrolisala parlament, ili ljudima koji su joj bliski.

Portal navodi da je još pre izbora bilo jasno da će glavni suparnici na izborima biti Obnova – koju smatraju povezanom sa najuticajnijom grupom biznismena i propredsednički blok Jedinstvo. Od ukupno 404.000 birača, glasalo je 43 odsto, navela je ruska agencija, prenoseći da će do kraja sedmice biti utvrđeni svi rezultati i predstavljeni pridnjestrovskom predsedniku radi zakazivanja prve sednice petog saziva parlamenta.

Prema izveštajima ruskih medija, za izbore na 259 biračkih mesta bilo je prijavljeno 120 kandidata za poslanike. Ruski dnevnik Vremja novostej preneo je uoči izbora izjavu Denisenka, prema kojoj je među kandidatima najviše čelnika kompanija i potom državnih službenika. Od toga je približno 60 odsto bilo samostalnih kandidata.

Bez nepravilnosti

List podseća da je i na prethodnim izborima 2005. najviše (25) mesta osvojila Obnova. Denisenko je saopštio da su posmatrači na izborima došli iz Rusije, Ukrajine, Moldavije, Belorusije, Francuske, Češke, Litvanije i otcepljenih autonomija bivših sovjetskih republika Abhazije, Južne Osetije i Nagorno Karabaha, kao i da nisu uočili nepravilnosti koje bi stavile u pitanje njihovu demokratičnost i legalnost, preneo je Itar-Tas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari