Pripadnici MUP-a Srbije juče su lišili slobode osmoro ljudi sa područja Smedereva, Vrnjačke Banje i Beograda, među njima i Obrada Šarančića, rođenog brata bivšeg direktora Železnica Srbije Milanka Šarančića, zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe ovlašćenja u privredi.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je da je uhapšeno osam osoba zbog naplate fiktivnih računa i najavio da će protiv još pet osoba biti podnete krivične prijave.

Policija je navela puna imena i prezimena osumnjičenih. Kako se navodi u saopštenju MUP-a Srbije, slobode su lišeni Dragomir Čohadžić (1951), bivši direktor Fabrike železničkih vozila Želvoz iz Smedereva, Slavoljub Trifunović (1963) i Milan Đurić (1969), predsednici reprezentativnog sindikata FŽV Želvoza, Olgica Rudaković (1959), direktor preduzeća Želturist iz Beograda, Marina Kuzmić – Kozić (1970) izvršni direktor Želturista, Obrad Šarančić (1953) vlasnik i direktor preduzeća Anis i SUR KZ Horizont iz Vrnjačke Banje, Dragoje Radovanović (1943), vlasnik i direktor preduzeća Beli Bor iz Vrnjačke Banje i Zoran Ilić (1952), vlasnik i direktor preduzeća MG Marketing iz Beograda.

Svi oni osumnjičeni su da zloupotrebom službenog položaja, u periodu od 2006. do 2007. godine, oštetili Želvoz i Želturs za iznos od 69.288.771 dinara. Oni se sumnjiče da su falsifikovanjem poslovne dokumentacije prikazivali da radnici Želvoza i Želtursa odlaze na rekreativne odmore u hotelske objekte preduzeća Anis i Beli bor, vlasništvo Obrada Šaranića i Dragoja Radovanovića, kao i da putuju u inostranstvo, iako to nije bilo tačno.

Inače, Obrad „Sajo“ Šarančić, pored toga što je brat Milanka Šarančića, bivšeg generalnog direktora Železnica Srbije ( za koga je hrvatski Jutarnji list početkom ove godine pisao da se vodi istraga protiv njega i Davorina Kobaka, bivšeg generalnog direktora Hrvatskih železnica zbog navodnog pokušaja utaje poreza) poznat je kao i nekadašnji košarkaš Borca iz Čačka. Nakon završetka košarkaške karijere Obrad Šarančić je počeo da se bavi privatnim porodičnim biznisom sa bratom Milankom i sestrom Milankom. Srpski mediji su pisali da je Obrad Šarančić lični prijatelj lidera Nove Srbije i bivšeg ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića i da je poznanstvo njih dvojice bilo presudno za imenovanje Milanka Šarančića na mesto generalnog direktora Železnica Srbije kao kadra Nove Srbije.

Sumnjivi odmori u planinskoj kući

Radnici su i ranije upozoravali na nepravilnosti, sumnjajući da je Želvoz platio četiri miliona dinara Šarančićevoj planinskoj kući Horizont na Goču, kako bi 124 radnika letovalo u tom objektu, iako ta kuća navodno ima samo tri sobe i jedan apartman. Odmore je organizovao Želturist, čija je direktorka Olgica Rudaković sada uhapšena. Nju su radnici sumnjičili i da je potrošila 30.000 evra na koncert Željka Joksimovića. Radnici Želturista su sumnjali da je direktorka sredstva preduzeća koristila tako što je firminom karticom navodno kupovala garderobu, nakit, parfeme i putovala u inostranstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari