Međunarodni PEN centar: Srpske vlasti da poštuju pravo na slobodu izražavanja i hitno obezbede zaštitu Dinka Gruhonjića 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Međunarodni PEN centar osudio je sve veće pretnje smrću piscu i akademiku Dinku Gruhonjiću i poziva srpske vlasti da učine sve što je u njihovoj moći da počinioce pozovu na odgovornost.

Situacija za slobodu izražavanja u Srbiji je na kritičnoj tački, nmavode. Opasni krug nekažnjivosti zločina nad piscima i novinarima – koji ohrabruje počinioce i podstiče dalje pretnje i napade – mora da se okonča jednom zauvek.

„Međunarodni ČPEN Centar je duboko zabrinut za bezbednost pisca i akademika Dinka Gruhonjića, koji je podložan opasnoj kampanji klevetanja, uključujući pretnje smrću.

PEN International poziva srpske vlasti da ispoštuju svoje nacionalne i međunarodne obaveze da poštuju pravo na slobodu izražavanja i hitno obezbede zaštitu Gruhonjića i kolega nezavisnih pisaca i novinara koji se sve više nalaze na meti svojih kritičkih stavova.

Svi odgovorni za zločine nad piscima moraju da odgovaraju“.

Podsećaju da je Gruhonjić, novinar, pisac i predavač na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu u Vojvodini od 14. marta 2024. suočen je sa pojačanim maltretiranjem, klevetama i pretnjama smrću, nakon objavljivanja montiranog video snimka.

Nepoznata lica su 21. marta na ulazu u njegovu zgradu iscrtala preteće grafite na kojima je pisalo „Dinko – Šakiću za večni dom spreman si“.

Istog dana je otkriven njegov lični broj telefona, zbog čega je dobio bezbroj pretnji smrću. Nacionalne i međunarodne organizacije pozvale su srpske vlasti da odgovorne pozovu na odgovornost.

PEN International razume da uprkos podnesenoj formalnoj žalbi, službenici za sprovođenje zakona tek treba da pokrenu temeljnu istragu u vreme pisanja ovog teksta. Pretnje smrću prijavili su i studenti koji su javno podržavali Gruhonjića.

Dinko Gruhonjić je među nekoliko pisaca i novinara koji su u Srbiji izloženi povećanom riziku zbog svog nezavisnog i kritičkog izveštavanja.

Među njima je i srpski pisac i novinar Marko Vidojković, koji je 21. marta 2024. govorio o široj situaciji u Srbiji na panel događaju povodom objavljivanja Liste slučajeva progonjenih pisaca PEN International-a za 2023/2024.

Pisac i akademik Jovo Bakić, koji je godinama na meti srpskih vlasti i provladinih trolova, takođe se ponovo našao na udaru u provladinim medijima nakon što je 12. marta 2024. objavljen još jedan montirani video, koji je kulminirao ponovnim verbalnim napadima od strane bivše predsednice Vlade Srbije i predsednice Narodne skupštine Srbije Ane Brnabić.

PEN International poziva da se prekine kontinuirano maltretiranje i metanje Vidojkovića i Bakića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari