Nije tačno da je Megatrend univerzitet nezakonito dobio akreditaciju, niti da je većina studijskih programa tog univerziteta akreditovana zahvaljujući odlukama Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. Od oko 40 studijskih programa, samo sedam je akreditovano nakon što je podneta žalba Nacionalnom savetu, izjavio je za Danas Srđan Stanković, predsednik tog saveta. On je odbacio navode da je Megatrendu „gledano kroz prste“, napominjući da se akreditacija sprovodi „po strogo definisanim procedurama“, a ne „prema utisku koji je vezan na rektora Megatrenda ili bilo kakvom subjektivnom utisku“.

Povodom sumnji da je doktorska disertacija ministra policije Nebojše Stefanovića plagijat, Stanković kaže da bi Odbor za obrazovanje Skupštine Srbije mogao da zatraži od Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje preispitivanje kvaliteta doktorskih studija, ali da za takav posao država mora da obezbedi i novac. To, objašnjava Stanković, ne znači da bi se Savet bavio proverom doktorskih diploma, već da li visokoškolske ustanove koje izvode studijske programe doktorskih studija imaju dovoljno profesora, da li mentori imaju odgovarajuće kvalifikacije i da li su svršeni studenti zadovoljili sve propisane kriterijume.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je juče da je pročitao doktorski rad ministra Nebojše Stefanovića i da smatra da je to stručan rad, a da će komisija oceniti da li je plagijat. Vučić je ukazao da je deo javnosti unapred osudio Stefanovića, a drugi deo mu veruje, iako niko od njih nije pročitao taj rad. Premijer je naveo da će komisija doneti odluku i ukoliko ona kaže da je plagirao bilo šta, Stefanović „zna šta mu je činiti“, ne precizirajući o kakvoj je komisiji reč.

„Nisam preveliki fan Megatrenda, nažalost, nisam to mogao sakriti“, rekao je Vučić i priznao da je pogrešio kada je izneo sopstveni stav rekavši javno da nije iznenađen otvaranjem slučaja doktorata Miće Jovanovića.

Ministar prosvete Srđan Verbić pozdravio je odluku Miće Jovanovića da podnese ostavku na mesto rektora Univerziteta Megatrend istakavši da to smatra korektnim i očekivanim. Na pitanje da li će se preispitivati pojedinačne diplome Megatrenda, Verbić je ponovio da Jovanović ima jedan validan doktorat i da mu niko ne osporava pravo da bude mentor drugim doktorandima.

Inače, kako prenose pojedini mediji, rektor Megatrenda se vratio iz Londona sa dokazima da je tamo branio doktorat. On je otkazao ranije najavljeno učešće u „Utisku nedelje“ i najavio da će sve dokaze danas predstaviti javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari