Menja se mala matura za narednu generaciju osmaka: Ključna novina u predlogu odnosi se na kombinovani test 1Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

Ukoliko bude usvojen predlog Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja već naredna generacija učenika osmog razreda polagaće drugačiju malu maturu.

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja dostavio je Ministarstvu prosvete Predlog programa završnog ispita koji bi se primenjivao od školske 2022/2023. godine, a Ministarstvo je taj predlog poslalo na mišljenje Nacionalnom prosvetnom savetu, potvrđeno je za Danas u Ministarstvu.

Ključna novina koju predlaže Zavod odnosi se na kombinovani test.

U predlogu izmene Pravilnika o programu završnog ispita u osnovnom obrazovanju i vaspitanju, u koji je naš list imao uvid, predviđeno je da učenici koji završe osmi razred u školskoj 2022/23. godini, kao i naredne generacije učenika osmog razreda, polažu završni ispit rešavanjem zadataka u okviru tri testa: iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i književnosti, matematike, kao i jednog od pet predmeta sa liste na kojoj su biologija, geografija, istorija, fizika i hemija.

U predlogu se navodi i da se učenici osmog razreda najkasnije do 30. septembra izjašnjavaju iz kojeg će predmeta, od pet ponuđenih, raditi treći test.

Mala matura bi i ubuduće nosila maksimalno 40 poena, ali je predloženo drugačije bodovanje testova: učenik na testu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika može da osvoji najviše 14 poena, koliko i iz matematike, a na trećem testu 12 bodova.

Do sada je, podsetimo, kombinovani test sa pitanjima iz pet predmeta nosio maksimum 14 poena, a po 13 maternji jezik i matematika.

Polaznici koji završni ispit polažu po programu za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih i ubuduće bi polagali jedinstven kombinovani test sa pitanjima iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije, ali je i za njih predloženo drugačije bodovanje, pa bi srpski i matematika nosili naviše po 14 bodova, dok bi na kombinovanom testu mogli da osvoje maksimalno 12 poena.

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Radivoje Stojković kaže za Danas da su članovi tog tela već počeli da razmatraju predlog i da će o njemu dati mišljenje na vanrednoj sednici koja će biti održana početkom septembra.

Konačnu reč o tome kako će izgledati završni ispit daće Ministarstvo.

Revizija završnog ispita je predviđena Strategijom razvoja obrazovanja Srbije do 2030. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari