Menja se mala matura za narednu generaciju osmaka: „Vruć kolač“ kog nije htela da se prihvati nijedna prosvetna vlast

Ministarstvo prosvete tražilo od Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja da uradi predlog programa završnog ispita koji bi se primenjivao od školske 2022/2023. godine

Ostavite komentar


  1. Dugo vremena se vodi polemika u najširoj javnosti o kombinovanom testu na polaganju male mature, odnosno Završnog ispita. I svako iz svog ugla tumači i sagledava samu koncepciju pomenutog testa. Verovatno je ogromnoj većini zainteresovanih jasno da je dosadašnji koncept kombinovanog testa neodrživ i neprimeren. Odnosi na relacijama Ministarstvo prosvete, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Nacionalni prosvetni savet, stručna javnost, nastavnici roditelji, direktori nisu baš ohrabrujuće. Ko će prihvatiti ,,vruć kolač“? Ko god da se prihvati trebalo da ima više profesionalnosti i obzira prema ovom važnom pitanju. U toku ove školske godine učenici 7. razreda su polagali ,,novi“ redizajnirani kombinovani test iz pet predmeta. Učenici su polagali probni test 15 juna, a informaciju o polaganju i učenici i nastavnici su dobili oko dve sedmice pre polaganja (možda koji dan duže). Samo informaciju o polaganju bez ikakvih uputstava, informacija, bilo čega značajnog za predstojeći ispit. U opštoj konfuziji učenici su se prijavljivali za jedan od pet ponuđenih predmeta bez mogućnosti da saznaju najvažnije informacije, jer ih i nastavnici kao ni deca nisu imali. Bilo je primera da na testu iz određenog predmeta budu istovetna pitanja sa pitanjima iz zbirke po kojoj se spremaju osmaci za Završni ispit (naravno bez pitanja koja se odnose na osmi razred, ali ostalo potpuno istovetno). E tako je izgledalo testiranje sedmaka, odnosno budućih osmaka na kombinovanom testu.

  2. Vratite prijemni u srednje škole za koju učenik konkuriše, ovako samo deca koja nemaju nikog ga polažu i to sa stresom. Neka bude isto za sve!

  3. Ovi što se prave ameri, da znaju da se kod nas kaže „vruć krompir“ a ne „vruć kolač“.
    Neko je izgleda koristio Google translate kad je pisao objavu..

  4. Ne znam samo kome je je palo na pamet da učenicima ograničava izbor predmeta i odredjuje šta koga zreba da interesuje.Večiti srpski i matematika i pet predmeta koje je neko nametnuo. Šta je sa ostalim opšteobrazovnim predmetima i zbog čega su eliminisani? Nisu svima važni isti predmeti.

  5. Укинути малу матуру и вратити пријемни за средње школе.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.