Čak 61 odsto Nemaca smatra svoju kancelarku Angelu Merkel jakim političarem, a sa tim se mišljenjem slaže i 45 odsto pristalica Socijaldemokratske partije i 54 odsto pristalica Partije zelenih.

Tek 13 odsto Nemaca i svaki treći pristalica SDP-a veruje da bi kandidat te partije za kancelara Per Štajnbrik bolje savladavao aktuelne ekonomske i političke izazove od Angele Merkel.

U studiji uglednog nemačkog instituta Alensbah, koju prenosi Frankfurter algemajne cajtung, podvlači se da se broj Nemaca koji žele promenu vlade smanjio i sada iznosi 35 odsto, ali samo 19 odsto bi je videlo u sadašnjem crno-žutom sastavu. Iako bi 33 odsto anketiranih Nemaca i 49 odsto pristalica kancelarkine CDU-CSU na čelu Nemačke rado videlo veliku crno-crvenu koaliciju, autori studije zaključuju da je konstelacija političkih snaga u Nemačkoj takva da će izbori 2013. biti mnogo neizvesniji od onih 2009, a da se izgledi za preživljavanje sadašnje koalicije povećavaju. I to pre svega zbog slabosti socijaldemokratskog kancelara, pada broja birača levice i na pokrajinskim izborima utvrđene sposobnosti oslabelih liberala da svoj veoma smanjeni birački potencijal stvarno iskoriste bolje nego što su ankete prognozirale.

Jesenjim parlamentarnim izborima, navodi se u studiji, dominiraće: cene struje, slede penzije, pa smanjenje rizika za Nemačku od evrokrize, minimalne plate, smanjenje zaduženja države. Opoziciji preostaju manje atraktivne teme: kvota žena na rukovodećim pozicijama, najviša stopa poreza, ponovno uvođenje poreza na imovinu.

„Kriza u evrozoni, koja je pre svega jako pogodila južnoevropske zemlje, za pretežnu većinu nemačkog stanovništva ostala je virtuelna, preko medija posredovana kriza“, beleži Frankfurter algemajne cajtung i navodi podatke po kojima je broj nezaposlenih od 2009. do ove godine u Nemačkoj smanjen za 342.000 ljudi, a broj socijalno osiguranih zaposlenih za 1,5 miliona. Broj nemačkih građana koji sebe danas smatraju dobitnicima mnogo je veći od broja koji misle da su gubitnici, dok je taj odnos 2009. bio obrnut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari