Mešihat IZ u Srbiji: Neprimereni, tendenciozni i štetni navodi da smo obmanuti 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji ocenio je danas „neprimerenim, nepotrebnim, tendencioznim i štetnim“ navode da su „obmanuti“ od lokalne samouprave Novog Pazara po pitanju restauracije Altun-alem džamije.

Iz Mešihata su naveli da restauracija teče „u skladu sa potpisanim ugovorom, planiranom dinamikom i zakonskom procedurom, a sve to uz uzajamnu aktivnost i uvažavanje svih faktora koji su uključeni u ovaj projekat, na čelu sa Islamskom zajednicom“.

Prethodno je potpredsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Edin Numanović na konferenciji za novinare rekao da su sredstva za rekonstrukciju Altun-alem džamije obećana IZ, a uplaćena Gradu Novom Pazaru, čime je toj verskoj zajednici učinjena nepravda, optuživši Sandžačku demokratsku partiju da na taj način želi da „ovlada Islamskom zajednicom“.

Iz Mešihata su podsetili da je Sporazumom, zaključenim sa Ministarstvom turizma i omladine i Gradom Novim Pazaru, opredeljeno više od 67 miliona dinara za rekonstrukciju džamije, da su dobijene građevinske dozvole i da je raspisan tender za izbor izvođača radova.

„Islamska zajednica je imala presudan uticaj i uvid u svim dosadašnjim realizovanim i planiranim aktivnostima, tako da ni po pitanju odabira izvođača nema sumnju da će radovi biti povereni onima koji imaju iskustva za ovakvu vrstu građevinskih zahvata. Razlog tome jeste što se kompletan posao vrši pod nadzorom više kompetentnih faktora, uključujući Islamsku zajednicu i Zavod za zaštitu spomenika“, naveli su iz Mešihata.

Dodali su da „znaju i da nikada neće zaboraviti šta je ko od političara iz Sandžaka i Beograda nameravao, govorio i radio prema Islamskoj zajednici pre godinu, pet, 10, 15 ili 30 godina“.

U saopštenju su naveli da IZ nije politička organizacija i da „niko od političara, niti političkih organizacija nema eksluzivno pravo da je prisvaja, drugima uskraćujući pravo da joj pripadaju, o njoj brinu i doprinose njenoj stabilnosti i jačanju“, ali i da je u prošlosti davala podršku određenim političkim subjektima kako bi se „odbranila od različitih napada“.

“Rukovodstvo IZ, njena ulema i džematlije (vernici) najpozvaniji su da brinu o svojoj Zajednici i najbolje znaju kako zaštititi njene interese, ali i da govore o njenoj ugroženosti, ukoliko postoji, te ukažu na faktore koji to čine. To nisu i ne smeju biti političke organizacije, niti stranački funkcioneri, pogotovo to ne smeju činiti bez konsultacije ili zahteva Islamske zajednice“, naveli su iz Mešihata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari