Meštanka Junkovca posle poplava: Dolazili su i Vučić i Brnabić, od toga nema ništa 1ilustracija Arhiva Foto: MUP

Nakon nekoliko dramatičnih dana i neumorne borbe sa nadirućom rekom, voda se u Junkovcu kraj Lazarevca polako povlači, ali su neka domaćinstva još poplavljena.

Meštani spašavaju šta mogu – isušuju nameštaj, iznose otpad, bacaju tehniku koja više nije upotrebljiva. Za pijaću vodu se snalaze sa cisterne, a struje, kažu, ima u većini domaćinstava.

Ipak, neki još ne mogu natrag u svoje domove.

„Kod komšinice sam. Kod nje spavam. Da mi je samo da se iscrpi ova voda, da možemo da sređujemo kuće. Smrad je toliki da ne mogu ništa da radim. Sama živim, pomoć nemam, a penziju primam samo 18.000“, rekla je jedna meštanka za N1.

Njen sused je prošao nešto bolje. Kaže, voda je ušla samo u pomoćnu zgradu i kupatilo.

„Kod moje sestre, nivo vode se popeo na metar i dvadesete, kod brata metar. Ovima svima ušlo u kuće“.

Posetili su ih danas predsednik opštine i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić. Očekuju posetu ministra građevine, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića. Svi obećavaju pomoć, ali stanovnici Junkovca u to zaista ne veruju.

„Ne verujem nikome. Znaš kako kažu – obećanje, ludom radovanje. Ne znam koliko je već poplava i poplava prošlo. Bio je i predsednik Vučić ovde, i ja sam pričala za Turiju da treba da se očisti, na ne plavimo. I bila je Brnabićka i nemam pojma ko je još dolazio, a od toga – nema ništa“, dodaje ista meštanka.

Stanovnici Junkovca se pitaju, kada će prestati da gledaju u nebo i strahuju od kiše, a i u inače mirnu reku Turiju, punu otpada i zaraslu u trnje, koja ih, navode, iznenadi, svakih četiri do pet godina.

Zato im, dodaju, dvesta ili trista hiljada dinara pomoći, ništa ne vredi, jer imovinu obnavljaju po ko zna koji put. Apeluju da se korito reke Turije očisti, baš kao i reke Peštan, koja je okolini Lazarevca takođe pravila probleme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari