Mihajlović osudila poređenje žena s kravama na televiziji s nacionalnom frekvencijom 1Foto: Kabinet potpredsednice Vlade (arhiva)

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, ocenila je danas kao „krajnje neprimeren i uvredljiv“ prilog u jutarnjem programu televizije „Hepi“, s nacionalnom frekvencijom, u kojem se porede lečenje steriliteta žena i krava.

Njen kabinet je saopštio da je Mihajlović rekla da „bez namere da komentariše proces osemenjavanja krava – što je i bila tema tog TV priloga, ne može a da kao žena ne osudi analogiju koju je autor priloga napravio s trudnoćom i reprodukcijom kod žena“.

„Neprimereno, neprofesionalno, uvredljivo i praćeno neznanjem o humanoj medicini i ženskom telu“, rekla je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade rekla je da svi učesnici u javnom životu, a posebno oni koji imaju prostor u medijima s nacionalnom frekvencijom, moraju biti svesni odgovornosti za svoje reči.

„U vremenu kada se borimo da se položaj žena u našem društvu poboljša, da edukujemo građane i građanke o rodnoj ravnopravnosti, potrebi da poštujemo jedni druge, ali i o važnosti podizanja nataliteta, pojave se ovakvi slučajevi koji lekare, ginekologe, upućuju na Veterinarski fakultet da se poduče kako da efikasnije obavljaju posao za koji se godinama predano školuju, a žene se porede s kravama“, kazala je Mihajlović.

Ona je dodala da je to „uvredljivo i ponižavajuće za sve žene koje žele, a nije im lako da postanu majke“.

Televizija „Hepi“ jutros je emitovala prilog u kojem su veterinarski zahvati za osemenjavanje karava, upoređeni s medicinskom procedurom sa ženama.

Objašnjavajući lečenje steriliteta krava, novinar koji je radio prilog, naveo je da bi sličan princip mogao da se primeni na žene, jer bi bilo – jeftinije.

To pređenje žena i krava je izazvalo mnogobrojne komentare u medijima i na društvenim mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari