Mihajlović: Saradnja žena Srbije i Albanije 1Foto: FoNet/Ministarstvo MSI

Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović održala je danas sastanak u Palati Srbija sa 39 žena i muškaraca iz Albanije, koji se bave rodnom ravnopravnošću i predstavila im ono što je to telo u protekle dve godine uradilo za žene.

Nema zemlje gde je potpuna rodna ravnopravnost, ali je povezivanje žena veoma važno, ne samo unutar jedne države već i regionalno povezivanje žena, rekla je Mihajlović novinarima u Palati Srbija.

Ona je rekla da će kao domaćin na sastanku predstaviti ono što je u Srbiji urađeno na većem uključivanju žena u društveni i politički život i načine borbe protiv nasilja nad ženama i decom, u uverenju da su to koraci koji se u buduće možda mogu raditi i zajedno.

Generalna direktorka Sektora za socijalnu politiku Ministarstva omladine i socijalne zaštite Albanije Merita Džafaj predvodi albansku delegaciju u poseti institucijama Srbije, u koordinaciji UN Women u Srbiji u cilju razmene iskustva kako bi se osnažile lokalne i regionalne vlasti u što boljoj primeni propisa za rodnu ravnopravnost.

Nastojimo, kao i Srbija, da primenimo Povelju o rodnoj ravnopravnosti i došli smo da vidimo na koji način institucije Srbije primenjuju taj dokument i kako su uspeli da prevaziđu izazove, rekla je Džafaj, uz napomenu da je to početak odlične saradnje i da očekuje uzvratnu posetu delegacije Srbije Albaniji.

Direktorka UN Women kancelarije u Srbiji Milana Rikanović izjavila je da je cilj studijske posete upoznavanje predstavnika Albanije sa dobrim praksama koje ima Srbija, uz nastojanje da se saradnja nastavi, naročito i važnoj oblasti ljudskih prava žena i devojčica. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari