Mihajlović: Srbija 19. na svetu po rodnoj ravnopravnosti 1Zorana Mihajlović Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da se, u izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, Srbija našla na 19. mestu na svetu po rodnoj ravnopravnosti, što predstavlja napredak za 20 mesta u odnosu na prethodni izveštaj.

Mihajlović je u pisanoj izjavi navela da je „sve što smo prethodnih godina uradili, bilo da je reč o većem broju žena u političkom životu, ekonomskom osnaživanju žena, borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, prepoznato i globalno“, o čemu svedoči izveštaj Svetskog ekonomskog foruma u kome je Srbija na 19. mestu, od 156 rangiranih država.

„Ali, ako su procene da će nam biti potrebno 136 godina globalno gledano za dostizanje (potpune) rodne ravnopravnosti, onda je jasno koliko politika jednakih mogućnosti i stvaranje društva u kojem i žene i muškarci imaju jednake uslove mora imati kontinuitet“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je navela da je Srbija „jedna od pet zemalja koje su ostvarile najveći napredak kada je rodna ravnopravnost u pitanju i da je bolje rangirana od svih zemalja u regionu, od kojih je najbliža Slovenija koja je zauzela 41. mesto“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari