Miketić: Nepoznati izvođač bagerom ruši nemački paviljon u bivšem logoru na Starom sajmištu 1

Započelo je protivakonito rušenje nemačkog paviljona, jedne od sačuvanih zgrada logora “Staro Sajmište”. Rušenje se obavlja bez identifikacije izvođača i table sa informacijom o gradilištu, a na licu mesta od radnika “Rade Končar” dobili smo informaciju da se radi o firmi MIS-gradnja po nalogu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, naveo je narodni poslanik stranke Zajedno Đorđe Miketić.

„Ovo varvarsko i protivzakonito rušenje memorijalnog centra Staro sajmište, mora se momentalno obustaviti, a zgrada nemačkog paviljona, kao i ostatak logora na Sajmištu moraju hitno biti stavljeni pod zaštitu od strane Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda. Jevrejska zajednica u Srbiji je ovo zvanično i tražila od Zavoda, ali do sada begradski Zavod za zaštitu spomenika ćuti. Centar za istraživanje Holokausta i edukaciju je takođe pozvao na obustavu rušenja Nemačkog paviljona i zaštitu celokupnog istorijskog prostora logora na Sajmištu, kao i Savskog mosta. Takođe, u toku je rušenje centralne kule Sajmišta za izgradnju kopije sa “panoramskim liftom” bez ikakve javne rasprave o ovome“, naveo je Miketić.

On je pozvao na „momentalni prekid ovog anticivilizacijskog čina rušenja, a Oliveru Vučković, vd direktorku Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda, da smesta podnese ostavku zbog katastrofalnog učinka svoga rada na mestu rukovodioca najznačajnijom institucijom kulturne zaštite u prestonici“.

Miketić je istakao da je tokom godina upravljanja Zavodom od strane Olivere Vučković, „Beogradu pričinjena neprocenjiva šteta u vidu rušenja ili trajnog oštećenja brojnih zdanja sa statusom spomenika kulture, kao i zdanja u periodu privemenog isteka zaštite“ i naveo da je Beogradska tvrđava pod stalnim napadom investitora bliskih vladajućem režimu.
„Trudom građana, civilnog sektora i uticajem panevropske organizacije Evropa Nostra, privremeno je zaustavljena gradnja “gondole” zbog koje je Beogradska tvrđava smeštena među sedam najugroženijih spomenika kulture na evropskom kontinentu. Posečena su stoletna stabla, izvršena u potpunosti nestručna i nezakonita rekonstrukcija Velikog stepeništa, pogled sa tvrđave opstruiran je gradnjom stambeno-poslovnog kompleksa K-distrikt na trajno uništenim arheološkim slojevima, a podignute zgrade dostižu visinu kojom je trajno narušena abijentalna celina najznačajnijeg beogradskog spomenika kulture. Kalemegdan i Beogradska tvrđava trenutno su pod pretnjom gradnje objekata u podnožju u blizini kule Nebojša, a u sklopu sportskog centra porodice Đoković, kao i linijskim parkom koji podrazumeva gradnju i u brojne neprihvatljive intervencije na zaštićenom području“, ističe Miketić.

Prema njegovim rečima, u centru Beograda, na Kosančićevom vencu, Starom gradu, Vračaru, srušena su zdanja pod zaštitom ili zdanja koja su se našla u situaciji privremenog isteka zaštite te je time direktno omogućena “legalnost” njihovog rušenja – „mehanizam koji je u sprezi sa driektorkom Zavoda iskorišćen za brojna rušenja u Beogradu“.

„Zgrada glavne Železničke stanice, ruinirana je požarom i nemarom, zbg čega je protiv Olivere Vučković pokrenuta i krivična prijava. Takođe, iz javne imovine grada zdanja pod zaštitom prodavana su u bescenje, kao što je slučaj sa Geneks kulom, najavljeno je rušenje Starog savskog mosta, uprkos inicijativi da se ovaj most zaštiti kao kulturno dobro, odnosno uz odbijanje Zavoda da odgovori na ovaj zahtev“, navodi Miketić i dodaje da je „Olivera Vučković saučesnik organizovanog nasilja nad Beogradom i odgovorna za veliku štetu u potpunoj suprotnosti sa funkcijom i instiucijom koju predstavlja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari