Milica je samohrana majka i radi u Fijatu 10 godina: Ponudili su mi inostranstvo ili otpremninu u visini tri poslednje plate 1Foto: Zoran Mišić

Milica Dobriċ (43), radi u Fijatu već 10 godina. I ona je bila na protestu radnika, koji je ispred Skupštine grada Kragujevca.

Milica za Danas kaže da je samohrana majka. Ima dvoje dece.

– U poslednjih sedam godina imala sam dvostruku povredu na radu. Prelom ruke i noge. Nikada nisam dobila povrednu listu. Tražila sam da ostanem na poslu – kaže ona.

Prema njenim rečima, na jučerašnjim razgovorima, supervizor u fabrici joj je ponudio ili odlazak u inostranstvo ili otkaz uz otpremninu u visini tri poslednje plate.

– Kada sam pitala da li imam prava kao samohrana majka maloletne dece, on mi je odgovorio da ne zna i da nije obavešten – priča ta žena za Danas.

Istovremeno, Milica je jedna od retkih na protestu radnika koja je želela da priča pod imenom i prezimenom.

Dok njene kolege čekaju ispred Skupštine grada veċina njih želi da priča za medije, ali samo anonimno.

– Razlog tome je što se ljudi prate i ucenjuju. Veliki je pritisak na nas – kaže nam jedan od radnika.

Kako njegov kolega, koji je, takođe, želeo da ostane anoniman, dodaje, njihov cilj je da fabrika ostane, a ne da se uništi.

– Radnici nisu krivi ni za šta, veċ poslovodstvo – ističu oni.

Na jučerašnjem sastanku im je ponuđeno da idu na rad u Poljsku i Slovačku. Kako tvrde, ponuđena im je plata u visini od 850 evra, ali bi sami snosili troškove stanovanja i hrane.

– Sa druge strane, nije nam pomenut konkretan iznos otpremnina, ukoliko bismo napustili fabriku. Rekli su nam da ċemo cifru saznati tek kad potpišemo dokument. Na papiru koji su nam juče pokazali nije bilo ni pitpisa, ni pečata!  Ništa – zaključuku naši sagovornici.

Podsetimo, Fijatovi radnici blokirali su ranije glavni ulaz u fabriku i zahtevaju od države, kao trećinskog vlasnika da ih zaštiti od najavljenog otpuštanja. Ukoliko država ne pronađe rešenje, najavljuju blokadu gradskih saobraćajnica i auto-puta.

Sve se dešava posle jučerašnjih razgovora menadžmenta sa zaposlenima u kragujevačkom „Fijatu”, u kojima im je ponuđen odlazak na rad u inostranstvo ili otkaz reagovao je sinoć Samostalni sindikat FAS-a, pozivajući radnike da se danas okupe danas, u 12 sati, na ulasku u fabriku kod „Šest topola”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari