Muke samohrane majke iz Novog Sada: Treće dete mi je primljeno u vrtić koji je kilometrima udaljen od kuće 1

Dunja Dragaš je samohrana majka troje dece iz Novog Sada, koja je, tokom upisa najmlađeg deteta u državni vrtić, prošla kroz niz komplikacija. Najmlađe dete primljeno je u vrtić u udaljenom naselju, a konkurisala je u dva koja su blizu njene kuće.

Prema Pravilniku o bližim uslovima za utvrđivanje prioriteta za upis dece u predškolsku ustanovu, deca koja imaju status trećeg i svakog narednog deteta u primarnoj porodici, spadaju u prioritet za upis.

Zbog toga je očekivala da će njeno dete biti upisano već u prvom konkursnom roku, međutim, to se nije dogodilo, što je saznala 13. juna kada je lista upisane dece bila objavljena.

„Tada moje dete nije bilo upisano i otišla sam dva dana kasnije lično u prostorije „Radosnog detinjstva“ i primljena sam na razgovor. Žena koja me je primila ostala je u šoku jer moje dete nije primljeno, kada je videla moj status, a to je da sam samohrana majka, primam dečiji dodatak i socijalnu pomoć“, navodi Dragaš.

Muke samohrane majke iz Novog Sada: Treće dete mi je primljeno u vrtić koji je kilometrima udaljen od kuće 2
Foto: Dunja Dragaš

Pitanje o tome kako je do ovog propusta došlo, uputili smo „Radosnom detinjstvu“, u kom nam je rečeno da je njena ćerka upisana u drugom konkursnom roku u novi vrtić na Sajlovu, naselju udaljenom najamnje oko šest kilometara od centra, a ta majka živi na Detelinari.

Ona je, kako tvrdi, u prijavi tražila da se njeno dete upiše u vrtiće na Detelinari, „Veseli vozić“ ili „Petar Pan“, koja su blizu njene kuće.

U te vrtiće nisu bili u mogućnosti da upišu dete, kako objašnjavaju za Dansa iz PU „Radosno detinjstvo“, jer sva deca su upisana još prošle godine i te vrtićke grupe proširene su za 20 odsto, po odobrenju Gradskog veća.

Sa druge strane, pojedini građani su skeptični u vezi sa novim vrtićem na Sajlovu, jer stanje u kojem se nalazi, zbog radova koji su i dalje u toku, kako navode na društvenim mrežama, nisu sigurni kada će profunkcionisati.

Zbog toga je zabrinuta i naša sagovornica Dunja Dragaš, koja kaže da je u potrazi za poslom, a da li će moći da radi i izdržava decu, upravo zavisi od toga da li će njeno dete krenuti u njoj pristupačnu predškolsku ustanovu.

U PU „Radosno detinjstvo“ dodaju da „na listi čekanja za vrtiće na Detelinari ima dece sa većim brojem bodova“, da u u pitanju „treća deca“ čiji su roditelji zaposleni, koje, takođe, upućuju u novi vrtić na Sajlovu.

Majka Dunja, pak, kaže da „neće odbiti Sajlovo i uprkos otežanim uslovima, s obzirom na to da će joj troškovi prevoza biti veliki, na ionako mala socijalna primanja“.

„To mi nikako ne odgovara jer mi je jako daleko. Još uvek mi niko ništa nije javio. Drugarica koja živi na Sajlovu mi kaže da radovi u vrtiću još nisu gotovi. Prvi put u životu imam ovakav problem, jer je dvoje starije dece išlo u oba vrtića, u koja sam tražila da upišem i najmlađe dete. Pored dva vrtića u blizini, oterali su me na Sajlovo iza groblja“, dodaje Dragaš.

Kaže da su joj, između ostalog, predložili upis u privatni vrtić, ali joj je i to finansijski neizvodljivo i uprkos subvencijama koje daje grad.

Sa tim problemom se suočavaju i drugi roditelji, o čemu je Danas ranije pisao, s obzirom na to da je cena usluga privatnih ustanova porasla, a subvencije ostale iste.

„Da imam para na bacanje, volela bih da moja deca idu u privatni vrtić, ali nemam. Tražiću da mi do kraja godine prebace dete u najbližu ustanovu na Detelinari, gde živim“, dodala je Dunja Dragaš.

Na ovogodišnjem konkursu za upis dece u vrtiće PU „Radosno detinjstvo“ primljeno je ukupno 1.005 dece u prvom krugu, a u toku je drugi krug konkursa za još 437 slobodnih mesta.

Za svih 17.000 dece državni vrtići u Novom Sadu su besplatni.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari