Kolike su cene u državnim i privatnim vrtićima u Srbiji 1Ilustracija BETAPHOTO-DRAGAN-GOJIC-

Smeštaj u obdaništa i vrtiće, sasvim sigurno, jedan je od najvećih problema sa kojima se suočavaju roditelji. Ograničeni kapaciteti državnih predškolskih ustanova su uglavnom prva prepreka.

Za one koji to ne uspeju preostaju privatni vrtići u kojima, kako pokazuje istraživanje reportera Danasa, su cene takve da mali broj porodica može za svoju decu obezbediti smeštaj u njima.

Situacija je posebno teško u onim gradovima u kojima subvencije, ako ih uopšte ima, predstavljaju tek manji deo aume koju je potrebno izdvojiti.

Zrenjanin: Samo jedan privatni vrtić

Na području Zrenjanina najrazvijeniji vid rada sa predškolskom decom je u okviru gradske Predškolske ustanove, koja ima 20 vrtića.

Kapacitet ove ustanove je maksimalno 2.500 mališana, što se najčešće i popunjava tokom školske godine.

Kolike su cene u državnim i privatnim vrtićima u Srbiji 2
Vrtić u Zrenjaninu,, Foto: https://www.predskolskazr.edu.rs/

Predškolska ustanova Zrenjanin ima jaslene grupe, vrtićke grupe i predškolski program a deca mogu da pohađaju nastavu u trajanju od 4 sata ili 8 sati.

„Neki roditelji decu šalju samo na nastavu, neki ostavljaju na užini, a neko uplaćuje kompletan program, gde postoji i spavanje. Utoliko se razlikuju i njihovi mesečni troškovi“, objašnjavaju u pravnoj službi PU Zrenjanin.

Pravo na besplatno korišćenje vrtića u Zrenjaninu ostvaruju nezaposleni roditelji i roditelji sa troje i više dece.

Ostali korisnici plaćaju 10 ili 20 odsto od ukupne cene troškova za vrtiće, u zavisnosti od visine ličnog dohotka, dok ostalo pokriva grad Zrenjanin iz svog budžeta.

To znači da je maksimalan iznos za gradski vrtić u Zrenjaninu košta oko 4.000 dinara, potvrdili su za Danas iz Predškolske ustanove Zrenjanin.

Kada je reč o privatnim vrtićima, postojala su tri registrovana ali je sada knjiga spala na jedno slovo.

Ostao je još samo jedan privatni vrtić, gde su odbili da za medije kažu koji im je kapacitet za smeštaj dece i koliko se to mesečno plaća, iako su optužili „neke“ da rade na crno.

Čuvanje dece u kućnim uslovina u Zrenjaninu košta oko 20.000 dinara mesečno.

Zaječar: Za celodnevni boravak je 4.439 dinara

Grad Zaječar nema privante vrtiće ali zato postoji Predškolska ustanova „Đulići“ koja u svom sastavu ima sedam vrtića.

Od toga broja pet vrtića se nalaze u gradu Zaječaru, jedan vrtić u selu Grljan i vrtić sa jednom grupom u selu Veliki Izvor.

Kolike su cene u državnim i privatnim vrtićima u Srbiji 3
Vrtić u Zaječaru, foto: N. S.

“Ukupno je za radnu 2021/22. godinu upisano 900, a ukupan kapacitet ustanove je 1.000 dece. Slobodnih mesta ima u grupama pred polazak u školu, u vrtiću u Grljanu i u Velikom Izvoru. Cene usluga – učesće roditelja na mesečnom nivou za celodnevni boravak je 4.439,57 dinara, dok je cena za poludnevni boravak 1.614,39 dinara”, istakla je direktorka Ustanove “Đulići” Tanja Jovanović za Danas.

Prema njenim rečima grad Zaječar subvencioniše materijalno ugrožene porodice – decu korisnika novčane socijalne pomoći, decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, decu iz hraniteljskih porodica i treće i svako naredno dete.

Kragujevac: Privatni vrtići i obdaništa poskupljuju od 1. septembra

U Kragujevcu postoje dve predškolske ustanove pod ingerencijom Gradske uprave. Najstarija predškolska ustanova „Nada Naumović” radi još od 1948. godine. Izdvajanjem sedam vrtića iz nje 2014. goidine nastala je Predškolska ustanova „Đurđevdan”.

Po podacima kragujevačke Gradske uprave za društvene delatnosti i poslove sa građanima u obe predškolske ustanove upisano je 3.900 dece.

Kolike su cene u državnim i privatnim vrtićima u Srbiji 4
Jedan od vrtića u Kragujevcu, Foto: https://pudjurdjevdan.edu.rs/

Grad Kragujevac ima sa 19 privatnih predškolskih ustanova zaključen ugovor o saradnji, a u njima je trenutno obezbeđeno 2.700 mesta za decu predškolskog uzrasta.

– Njihovi kapaciteti su veći a mogu da prime više od 3.300 dece. Taj broj zavisi od verifikacije same privatne predškolske ustanove, kažu iz ovog odseka Gradske uprave.

– Sa koliko Grad Kragujevac subvencioniše boravak dece u vrtićima i obdaništima?

Iznosom za decu do pripremnog predškolskog programa sa kojim Grad Kragujevac subvencioniše boravak dece u vrtićima i obdaništima je 13.913 dinara, a za pripremni predškolski program 12.816 dinara do 2.700 mesta u privatnim predškolskim ustanovama.

Inače, cena u privatnim vrtićima i obdaništima je trenutno od 6.000 do 6.300 dinara ali samo do 1. septembra.

– Od 1. septembra, kao što je sve poskupelo i mi ćemo podići cenu i ona neće biti manja od 7.500 dinara po detetu. Kako cene svega budu rasle do kraja godine je moguće da će boravak dece poskupeti do 9.500 ili 10.000 mesečno, kaže jedan od vlasnika kragujevačkog privatnog obdaništa.

On i sve njegove kolege su svesne da je to veliki socijalni i ekonomski udar na roditelje ali su prinuđeni na takav čin zbog rasta cena.

– U Kragujevcu se cena subvencije boravka dece u obdaništu nije menjala od 2013. godine. Ona je tada izraćaunata a subvencionisanje dece u privatnim obdaništima i vrtićima počelo je tri godine kasnije. Od 2013. godine ta cena od 13.900 dinara i to ako dete ide u stanovu svaki dan i koja bi trebala da iznosi 70 posto troškova boravka deteta se samo prepisuje svake godine ili čak i pomalo umanjuje. Dakle, ona nije ekonomska, nego arhaična, zaključuje ovaj naš sagovornik.

Po njegovim rečima, subvencije Grada Kragujevca za boravak dece u obdaništima i vrtićima su najmanje u državi a čak i mnogo manje opštine u Šumadijskom okrugu poput Batočine i Lapova za ovu namenu izdvajaju veće sume.

Kako on tvrdi, grad im je obećao povećanje ove sume, rečeno im je da novac za to postoji u budžetu i da će to biti regulisano narednim rebalansom. Za sada, već šest meseci, kako on navodi ta sredstva iz budžeta nisu preimenovana.

Subotica: Za privatni vrtić 15.000 do 20.000 dinara

Za usluge privatnih vrtića u Subotici, roditelji u proseku izdvajaju između 15.000 i 20.000 dinara mesečno, a cena nekada i prelazi 20.000 dinara.

Primera radi, usluge državnih vrtića, odnosno Predškolske ustanove “Naša radost”, ne prelaze 3.800 dinara, koliko plaćaju roditelji dece u jaslenim grupama, dok oni koji imaju predškolca izdvajaju 1.200 dinara mesečno.

To je zbog toga što Grad Subotica subvencioniše oko 80 odsto cene usluga u državnim vrtićima, dok ostatak plaćaju roditelji.

Predškolsku ustanovu “Naša radost” u novoj vaspitno-obrazovnoj godini pohađaće čak 4.600 dece, a nakon ovogodišnjeg upisa ispod crte je ostalo oko 150 mališana.

U subotičkim privatnim vrtićima ima dovoljno mesta da se smeste ovi mališani, ali Grad Subotica ne učestvuje u subvencionisanju ove usluge roditeljima, jer je težište na državnim vrtićima koji zbrinjavaju veći broj dece.

Vranje: Iste cene od 2018. godine

Svi kapaciteti u devet vrtića Predškolske ustanove „Naše dete“ su popunjeni u potpunosti, potvrdila je za Danas direktorica ove ustanove Vesna Džikić.

– Naše usluge koristi oko 2.500 mališana. Trenutno postoje i liste čekanja, a situacija bi donekle mogla da se poboljša najavljenim desetim vrtićem – navela je Džikić.

Cene boravka dece u vrtićima nisu menjane od 2018.godine. Celodnevni boravak košta 21.982,20 dinara, a roditelji participiraju u ovoj ceni sa 4.660 dinara.

Pripremni boravak u predškolskom programu košta 16.762,62 dinara,a roditelji plaćaju 3.880 dinara.

Usluga poludnevnog boravka u vrtiću roditelje košta 1.540 dinara, od ukupne cene od 7.702 dinara.

U Vranju je do 2021.godine postojao jedan privatni vrtić koji je Grad Vranje otkupio od njegovog vlasnika i on sada radi u sistemu Predškolske ustanove „Naše dete“.

Za sada nema najve o mogućem otvaranju nekog novog vrtića u privatnom vlasništvu.

Šabac: Kod privatnika ceo trošak na roditeljima

Dan u celodnevnom boravaku za jedno dete, u privatnom vrtiću u Šapcu, košta 500 dinara, dok će roditelji za dvoje dece mesečno plaćati 14.000 dinara.

Treba računati i na trošak od 200 dinara, koji se plaća za “čuvanje mesta”, koga u privatnim vrtićima na teritoriji grada Šapaca, ima za nešto više od 200 mališana.

Inače, grad Šabac ne subvencioniše boravak dece u privatnim vrtićima, dok u državnoj Predškolskoj ustanovi “Naše dete”, učestvuje u ekonomskoj ceni sa 80 odsto, dok ostatak finansiraju roditelji.

Cena vrtića u PU “Naše dete” je 5.490 dinara mesečno, a za drugo dete roditelj plaća umanjenu cenu, koja je niža za 20 odsto.

Kako nam je rečeno u predškolskoj ustanovi, ove godine oglašeno je oko 500 mesta, koliko će mališana moći da bude primljeno.

Inače, PU “Naše dete” ima 15 objekata u gradu, dva u prigradskim i jedno na seoskom području, a vaspitno-obrazovni rad u celodnevnom, poludnevnom boravku, igraonicama, na gradskom i seoskom području, pohađa oko 3.600 mališana.

Novi Sad: Privatni vrtići od 25.000 do 29.000 dinara

Na konkursu za upis novih mališana u Predškolsku ustanovu “Radosno detinjstvo” u Novom Sadu primljeno 1.005 dece, a dodatni konkurs od 437 slobodnih mesta, nakon što predškolci upišu škole, upravo se popunjava ovih dana.

Javni vrtići u Novom Sadu su besplatni za svih 17.000 dece koja idu u “Radosno detinjstvo”, dok grad izdvaja subvencije za boravak još 3.400 mališana koja idu privatne vrtiće.

Iako mesta u privatnim vrtićima ima, problem je što mnogim roditeljima ta subvencija nije dovoljna, jer su cene porasle, dok je doturanje iz grada uvek isto.

Za jaslice grad daje 10.000, a za stariju decu 8.000 dinara mesečno, što je bilo oko pola ukupne cene kada su vrtići koštali do 20.000 dinara. No, trenutno je teško naći privatan vrtić koji košta ispod 25.000 dinara. Pojedini koštaju čak i 29.000 dinara.

“Do korekcije cena je moralo doći jer je nama sve poskupelo, neke namirnice i po više puta, ali i sve ostalo. Držali smo staru cenu koliko smo mogli, baš zato što smo znali da će sve pasti na teret roditelja kojima u ovoj situciji nije lako” rekla je direktorka jednog novosadskog privatnog vrtića.

Roditelji od grada traže da se povećaju subvencije, pokrenuli su i peticiju i skupili 8.000 potpisa, ali to se nažalost neće desiti.

Iz Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu kažu za Danas da u budžetu Novog Sada nisu planirani novci za povećanje iznosa na ime finansijske podrške porodicama sa decom upisanom u privatne predškolske ustanove.

“Istovremeno, ističemo da se razmatra mogućnost o povećanju obuhvata dece kojima bi se omogućilo ostvarivanje prava na subvencije za upis u privatne vrtiće” kažu iz Gradske kuće.

Iz “Radosnog detinjsva” najavljuju kako će da traže odobrenje da prošire kapacitete za 20 odsto. Za 17. 096 novosadskih mališana koji idu u RD, Grad iz budžeta izdvaja skoro 650 miliona dinara.

Niš: Rigorozna ograničenja za privatne vrtiće

U Nišu postoji 26 “državnih” i deset privatnih vrtića, a uslovi za njihov rad i upis dece se značajno razlikuju.

“Privatni vrtići su u potpuno neravnopravnom položaju u odnosu na one u javnoj predškolskoj ustanovi ‘Pčelica’ zbog ograničenja koja su uvedena pre dve godine, kada je izabrano aktuelno gradsko rukovodstvo”, kaže Marina Stanković, vlasnica osam privatnih vrtića u ovom gradu.

Grad Niš subvencioniše boravak dece u ovakvim vrtićima- sa 14.280 dinara po detetu, pa sami roditelji za ovu namenu mesečno treba da izdvoje 5.800 dinara.

“Od pre dve godine, kada je izabrana gradonačelnica Dragana Sotirovski, uvedena su rigirozna ograničenja, koja nisu postojala dok su gradonačelnici bili Zoran Perišić i Darko Bulatović. Svi oni pripadaju istoj političkoj opciji, ali su prethodni gradonačelnici imali više razumevanja i nisu nam nametali ovako ograničavajuće uslove”, kaže Stanković.

Ona precizira da po sadašnjim pravilima dete može da se upiše u privatni vrtić tek ukoliko je najmanje šest meseci bilo na listi čekanja u “Pčelici” i nije našlo mesto, što roditeljima značajno komplikuje životnu situaciju i brigu o njemu.

Deca su i ranije najpre morala da budu na listi “Pčelice”, ali je bilo dovoljno da to traje i samo jedan dan, pa da dobiju odbijenicu i odu u privatni vrtić.

Takođe, deca sada mogu da se upišu u privatni vrtić samo ukoliko prihodi po članu domaćinstva ne prelaze 50.000 dinara, a oba roditelja su zaposlena.

Roditelji pritom moraju da budu zaposleni “za stalno” ili na određeno, s tim što se ugovor sa njima zaključuje na rok na koji su zaposleni.

“Oni koji su zaposleni po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, a takvih je, recimo, u gradskoj upravi- trećina, ne mogu koristiti usluge privatnih vrtića”, kaže Stanković.

Takođe, za dete koje je mlađe od godinu dana subvencije ne važe.

“Pčelica”, kaže ona, nema nijedan od ovih uslova.

Kolike su cene u državnim i privatnim vrtićima u Srbiji 5
Foto: Milovan Milenković (arhiva)

“Za razliku od Niša, ni u Beogradu nema nikakvih ograničenja. Potrebno je samo da roditelji imaju prebivalište na teritoriji grada i da su bar na kratko prijavljeni da čekaju vrtić”, kaže.

Stanković dodaje da “niška” ograničenja utoliko više iznenađuju kada se zna da postoji intencija da se privatni vrtići otvaraju u sve većem broju, jer to odgovara i deci i roditeljima i lokalnim samoupravama.

“Kod privatnih vrtića lokalna samouprava nema nikakva ulaganja, izuzev subvencija, koje plaća i ‘državnim’ vrtićima. U slučaju ‘Pčelice’, recimo, Grad treba da izgradi i opremi vrtiće, a uz to da im plati subvencije”, objašnjava ona.

U upravi “Pčelice” kažu da je mesečna ekonomska cena po detetu 20.140 dinara, a da Grad finansira 80 odsto te cene.

Roditelji, tako, celodnevni boravak dece za mesec dana plaćaju 4028 dinara.

Mesečni boravak dece sa ostvarenim pravom na dečiji dodatak roditelje košta 3000 dinara.

“Treće i četvrto dete, dupli blizanci, trojke, četvorke, deca ratnih vojnih invalida, deca sa smetnjama u razvoju, deca lišena roditeljskog staranja i deca iz porodica koje ostvaraju prihode do iznosa minimalnog nivoa socijalne sigurnosti imaju pravo na besplatne usluge boravka u vrtićima”, kažu u “Pčelici”.

Užice: Na listi čekanja oko 350 dece

U Užicu ima 12 vrtića, od kojih je 11 u Predškolskoj ustanovi Užice, čiji osnivač je lokalna samouprava, i jedan privatni vrtić koji poseduje državnu licencu za rad.

Boravak dece u obdaništima, čiji osnivač je Grad, roditelje košta 5.000, a u privatnom vrtiću 500 dinara više.

Veselinka Jovanović, direktorka Predškolske ustanove Užice, rekla je za Danas da u jedanaest objekata te ustanove može da boravi 2.060 dece što je, kako je rekla, po normativima.

„Trenutno imamo manje dece, jer su se ispisali predškolci, ali uskoro ćemo primiti novu generaciju od oko 350 dece“, kazala je naša sagovornica i navela da je na listi čekanja isto toliko užičkih mališana.

U toku je gradnja dvanaestog vrtića u naselju Carina, u kome će moći da boravi oko 200 dece, što će značajno smanjiti listu čekanja.

Ekonomska cena za celodnevni boravak deteta je oko 25.000 dinara. Roditelji plaćaju 20, a lokalna samouprava 80 odsto tog iznosa.

Za pojedine kategorije građana omogućeni su pogodnosti.

„Boravak trećeg, četvrtog i svakog narednog deteta u porodici je kod nas besplatan. Za drugo dete iz iste porodice cena se umanjuje za 15, deca samohranih rodiltelja imaju popust od 25, a pogodnosti imaju deca ratnih vojnih invalida i socijalno ugroženih roditelja“, kazala je za Danas direktorka te ustanove Veselinka Jovanović.

U jedinoj privatnoj predškolskoj ustanovi u gradu „Školici kockici“, cena boravka dece je 5.500 dinara. Cena u tom vrtiću je viša, jer Grad u ekonomskoj ceni učestvuje sa manjim iznosom od sume koju isplaćuje Predškolskoj ustanovi Užice.

Kolike su cene u državnim i privatnim vrtićima u Srbiji 6
Vrtić u Užicu. Foto: Grad Užice

„Učešće roditelja u ceni smeštaja je isto kao u državnom vrtiću, odnosno 20 odsto, ali je učešće Grada je nešto manje, pa roditelji plaćaju 5.500 dinara“, kazala je za Danas vlasnica te ustanove Violeta Tomašević.

Zbog manjeg učešća Grada u ceni smeštaja u tom privatnom vrtiću, roditelji ne mogu da računaju na pogodnosti, kao u Predškolskoj ustanovi Užice.

U tom vrtiću boravi 70 dece, a kako kaže naša sagovornica, uskoro će se objekat proširiti i biće mesta za još oko trideset mališana.

Roditelji prvo pokušaju da upišu decu u ustanovu, čiji osnivač je Grad, a ako to ne uspeju, onda ih upisuju u privatni vrtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari