Milica Vučković: Vlasnica drugačijeg mišljenja 1Foto: Screenshot

Milica Vučković, književnica i slikarka, izazvala je bujicu podeljenih reakcija nakon gostovanja u „Utisku nedelje“ zato što je iznela drugačije stavove u odnosu na dominantne i kada je reč o vlasti i kada je u pitanju opozicija, a potom i zato što je optužila autorku Olju Bećković da ju je iskoristila jer se nije držala pitanja za koje je obećala da će u emisiji biti razmatrana.

Na otvorenu hajku na društvenim mrežama Milica se oglasila u sličnom stilu, kao i tokom učešća u „Utisku“, što je one koji su njene stavove dočekali na nož još više učvrstilo u uverenju da je blazirana spram teške stvarnosti koju živimo, dok je one druge, koji su njen nastup ocenili pozitivnim, učinila, moglo bi se reći, manje usamljenim.

Bilo kako bilo, Miličino gostovanje je samo dokazalo ono što smo inače znali – da pokazujemo vrhunsku netolerantnost prema uvažavanju drugačijeg mišljenja i da nam je prag tolerancije na kritiku na apsolutnoj nuli.

Previdelo se i to da su umetnici, moglo bi se reći, po prirodi kontradiktorna bića i da im je nekad teško da precizno artikulišu svoja razmišljanja.

Oni koji su čitali Miličine intervjue i još više njene knjige, verovatno smatraju da je ona i te kako društveno-politički angažovana, da mari za svet koji je okružuje, ali da o tome govori na drugačiji način od uobičajenog.

Zagovara emancipaciju žena, ali nije sigurna da ona ide u dobrom smeru.

Kaže da sebe ne vidi u „novopečenoj feminističkoj kliki raspomamljenih žena koje ne znaju šta će od sebe, pa se razleću na sve strane u sto i jednom besmislenom aktivizmu“.

Srbija je za nju zemlja jeftine radne snage na ivici propasti, a Beograd vidi „kao ukrasnu mašnu na kanti đubreta“.

Za nju je život borba i volela bi, kako kaže, da bude saborac onima koji ćute, kakav je i njoj bio potreban dok je ćutala.

Teško joj je da na mah odgovori šta joj je zanimanje jer se pored pisanja i slikanja, bavi i svojom kafe galerijom „Vjeran pas“ u centru Beograda, a tokom studiranja se izdržavala od tetoviranja.

Sa spisateljicom Lanom Bastašić vodi podkast o književnosti „Psi i ostali“ i dosad je objavila tri knjige.

Debitovala je sa zbirkom priča „Roj“, potom je napisala roman „Boldvin“, a poslednji i dosta čitan „Smrtni ishod atletskih povreda“ nedavno je objavila Booka.

Milica Vučković rođena je 1989. godine u Beogradu.

Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti, odsek primenjeno slikarstvo. Voli da trči i voli ekstremne sportove, a uz njenu biografiju, između ostalog, stoji da „uvek sedi u ćošku“. Sad se našla u centru.

Možda joj je zbog toga bilo neprijatno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari