Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija saopštio je da neće moći da obezbedi pomoć za oko milion Sirijaca koji se suočavaju sa glađu. Ta agencija UN namerava da pomogne 1,5 miliona od ukupno 2,5 miliona Sirijaca kojima je, prema proceni sirijskog Crvenog polumeseca, potrebna hrana, rekla je juče portparolka Svetskog programa za hranu Elizabet Birs.


Nedovoljna bezbednost i nemogućnost da se za dostavu koristi sirijska luka Tartus znači da preostalih milion ljudi u nekim od najteže pogođenih delova zemlje neće dobiti pomoć, dodala je Birs. Prema njenim rečima, glavni partner organizacije Crvenog polumeseca, Crveni krst, toliko je razvučen po Siriji da više nema kapaciteta za širenje svojih operacija.

Birs je izjavila da je Svetski program za hranu privremeno povukao svoje osoblje iz kancelarija u sirijskim gradovima Homs, Alepo, Tartus i Kvamisli zbog sve većih bezbednosnih rizika u tim oblastima. Međutim, ova agencija je u decembru uspela da posle mnogo meseci dopre do nekih teško pristupačnih oblasti kraj granice sa Turskom, dodala je Elizabet Birs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari