Milojević: Pitanje je da li će doživotni zatvor nešto smanjiti

Ostavite komentar


  1. Doživotni zatvor nije prevencija nego kazna i služi da doticnu osobu udalji iz pristojnog društva zauvek. Ko digura do doživotnog zatvira nije se tu našao sticajem okolnosti negi svojim pregalačkim radom.

  2. Doživotna robija će sasvim sigurno smanjiti broj povratnika, a time i broj zločina i dati priliku drugim ljudima da ostanu živi. Više je pitanje da li je to dovoljna kazna za neke zločine.

  3. Doživotnim zatvorom ubicu stavljate u karantin i nikada više neće ponoviti delo.

  4. Smanjice, oni koji su ubili jednom ubice ponovo kad budu na slobodi. Najteza krivicna dela u najvecem broju slucajeva ucine povratnici.

  5. U praksi je neverovatna zamena teza. Stalno se govori o prevenciji kao jednoj od osnovnih svrha kažnjavanja počinioca krivičnog dela. pri tomes eviše misli na počinioca nego na žrtvu i njegove najbliže. Na prvom mestu mora biti kazna za učinjeno delo, kao kakva takva satisfakcija žrtvi pa teka onda misliti na počinioca i eventualnu preenciju odnosno odvraćanje od novog krivičnog dela. U prilog tome ide i konstatacija da u praksi visina kazne nije smanjla broj učinjenih krivičnih dela.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Panović, novinar

Mislim da bi bilo krajnje pošteno i odgovorno da se ljudi koji zaista vole Danas učlane u Klub čitalaca Danasa.