Predsednik Češke, Miloš Zeman, izjavio je da bi NATO bolje čuvao granicu Evropske unije od migranata nego predložena Evropska granična i obalska straža.


Kako je rekao u intervjuu za češki „Parlamentarni list“, zalaže se za to da zajednička komanda NATO čuva granice Unije, nešto slično onome u Avganistanu. „Trenutni predlog da granična straža ima 1.500 ljudi predstavlja karikaturu granične straže“, naveo je Zeman.

Dodao je da pretpostavlja da će granicu Češke uskoro morati da čuva vojska. Ipak, Vlada Češke sa premijerom Bohuslavom Sobotkom na čelu preferira predlog Evropske komisije za osnivanjem Evropske granične službe, ali ima i „plan B“, piše Sputnjik.rs, koji predviđa uspostavljanje sekundarne granice sa kontrolama, u slučaju da spoljna granica „šengenske zone“ ne bude delotvorna.

Zeman je u istom intervjuu rekao da bi izbeglice koje stignu do Češke u skladu sa Dablinskim sporazumom trebalo slati natrag, zato što bi morale da traže azil u „prvoj sigurnoj zemlji“, što je retko Češka, budući da je u centru Evrope, a ne na njenoj granici. On je dodao i da se zalaže za strogo ograničenje broja izbeglica koje bi primila Češka.

Zeman je priznao da postoji potreba da se primi manji broj porodica sa bolesnom decom i progonjeni irački hrišćani, ali je istakao da ne vidi zašto bi trebalo primati još ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari