Ministar Stefanović predstavio Priručnik za rad policije na terenu 1Foto: MUP Srbije

Srbija ne gradi policijsku državu, a policija treba zajedno sa građanima da izgradi bezbedno društvo, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na prezentaciji Priručnika za rad policije u zajednici.

Ne može se očekivati da policija uradi sve. Policija ima važnu ulogu da zajedničkim radom uverimo građane da samo zajedno možemo da izgradimo bezbedno društvo, rekao je on.

Mi već neko vreme pokušavamo da kroz veći broj policajaca i aktivnije učešće u lokalnoj zajedinici dobijemo kvalitetnije informacije sa terena, da povećamo efikasnost i smanjimo kriminalitet, rekao je on dodajući da je koncept rada policije u lokalnoj zajednici nešto novo.

Priručnik za rad policije u zajednici je rezultat saradnje Ministarstva unutrašnjih poslova sa misijom OEBS i drugim partnerima i on treba da pomogne policajcima u radu na terenu i sticanju poverenja građana, rekao je Stefanović.

Šef misije OEBS Andrea Oricio je rekao da rad policije u lokalnoj zajednici održava vrednosti koje zagovara OEBS, a kao najvažniju je naveo partnerstvo građana i policije u rešavanju problema na terenu.

Nije bilo lako održati koncept rada policije u zajednici među prioritetima Ministarstva unutrašnjih poslova zbog svih reformi koje se sprovode, rekao je Oricio dodajući da ta činjenica pokazuje koliko je važan taj koncept.

Mi smatramo da je ovaj koncept od ključne važnosti za organizaciju policije sa fokusom na prevenciju što je važno za celo društvo i pojedinačne građane, rekao je Oricio.

On je ukazao da se radom policije u lokalnim zajednicima mogu sprečiti pojave kao što je terorizam.

Rad u zajednici ima dalekosežne efekte na rad policije u celini zbog aktivnih napore i sprovođenju strukturnih promena u organizaciji rada policije, rekao je šef misije OEBS. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari