Ministarka Dubravka Đedović ponovo dovedena u vezu sa Rio Tintom 1foto (BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ/MO)

Od trenutka kada je imenovana za ministarku rudarstva i energetike, ime Dubravke Đedović dovodi se u vezu sa Rio Tintom, te spekulacijama da je njena uloga u novoj vladi upravo da omogući povratak ove kompanije u Srbiju i nesmetan rad na iskopavanju litijuma.

Upitan da li će ministarka da forsira Rio Tinto, poslanik stranke Zajedno Đorđe Miketić rekao je da je nova ministarka postavljena da nastavi „brutalnu korporativnu politiku nauštrb javnog interesa“. Sagovornici Danasa o tome imaju različito mišljenje.

Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu, kaže za Danas da mu nije poznato da je Dubravka Đedović eksponent nekog konkretnog korporativnog interesa, niti da je Rio Tinto imao bilo kakvu ulogu u njenom imenovanju, „a mislim da sam prilično dobro obavešten“.

– Rio Tinto se sopstvenim ponašanjem ispisao sa liste potencijalnih investitora u Srbiji. Stav CLS-a je da ne sme biti rudarenja u Srbiji kojim se devastira životna sredina, ali o velikim projektima struka treba da kaže poslednju reč, a ne privatne kompanije, ali ni aktivisti laici. Dok god u ovom društvu Beogradski univerzitet, SANU i profesionalna udruženja ne budu igrala aktivniju ulogu, bićemo taoci neznanja, senzacionalizma i amaterizma – navodi Jovanović.

Profesor prava Bojan Pajtić ističe da ne zna gotovo ništa o novoj ministarki.

– Međutim, s obzirom da se radi o veoma obrazovanoj osobi kojoj, samim tim, nije mesto među naprednjacima (obaška podatak da je školovana na Zapadu a našla se u proputinovskom okruženju) i s obzirom da se radi o osobi koja je ostavila višestruko bolje plaćen posao da bi radila za platu državnog službenika, slutim da se nije prihvatila ministarske pozicije ni iz ideoloških razloga, niti zato što joj imponuje okruženje, pa ni zbog plate. Utoliko mi stav poslanika Miketića deluje prilično uverljivo – kaže Pajtić.

Zoran Gavrilović, istraživać BIRODI-ja, ukazuje da svaki ministar ima pravo na svoju politiku.

– Za nju odgovara pred javnošću i na izborima, koliko je to moguće u ovakvom medijskom ambijentu. Ono što je takođe bitno utvrditi je da li je dotična ministarka u bilo kakvim (ne)posrendim (poslovnim) sukobima interesa sa kompanijama koje posluju u sektoru koji je u nadležnosti ministarstva na čijem je čelu – naglašava Gavrilović.

Za Miloša Parandilovića, poslanika i predsednika udruženja Novo lice Srbije, nema dileme da je Dubravka Đedović Rio Tinto ministarka.

– Na svom predhodnom radnom mestu imala je platu od oko desetak hiljada evra, a sad je pristala da bude ministar za hiljadu. Koji je njen motiv zaključimo sami. Sva imena ministara u vladi su potpuno nebitna, ovde jedan čovek odlučuje apsolutno o svemu. Ministri na čelu sa premijerkom su puki izvršitelji i ništa više. Građani ove zemlje su jasno stavili do znanja da ne žele Rio Tinto u Srbiji. Svako kome padne na pamet da pokuša ispod žita da progura ovu priču dovešće Srbiju na ivicu građanskog rata. Pa nek izvole ako misle da mogu da rade šta hoće. Srpska zemlja nije na berzi i nije na prodaju. Što pre to shvati naprednjački režim, to bolje. Sve će proći pa i njihova vladavina, jednog dana svodiće se računi – poručuje Parandilović.

Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, smatra da ministarka Đedovic spada u plejadu poznatih likova kakvi su ranije bili Vlahović, Đelić i slični. Oni, dodaje, bez bilo kakve političke odgovornosti preuzimaju bitne resore i tamo rade poslove kojima sebi obezbeđuju buduće angažmane u multinacionalnim kompanijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari