"Šta će nam uključena mašina za veš koja je poluprazna": Dubravka Đedović, nova ministarka rudarstva i energetike 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Cilj  Vlade Srbije je da zaštiti ugrožene kategorije stanovništva u što većoj meri, ali i da zadržimo konkurentnost naše privrede jer evropske zemlje pomažu svojim kompanijama. S druge strane, plate i penzije će rasti i vodićemo računa o kupovnoj moći građana, izjavila je u intervjuu za Kurir Dubravka Đedović, nova ministarka rudarstva i energetike.

Govoreći o neophodnosti štednje energije, ministarka Đedović je najavila da će Vlada u jednom trenutku morati da se pozabavi i cenom struje i gasa, štiteći pri tome ugrožene kategorije, ali i zadržavajući konkurentnost naše privrede. Ona  ističe da će nadležni nastaviti da opominju građane, privredu i institucije na štednju struje, jer treba da se zna da je situacija jako teška sa cenom energenata i njihovom dostupnošću.

-A na štednju opominjem i sebe i svoju decu. Šta će nam upaljena sijalica u prostoriji u kojoj ne boravimo? Šta će nam uključena mašina za veš koja je poluprazna? Mogla bih još da nabrajam. Štednjom struje pomažemo sebi i našem novčaniku, ali i državi da se izbori sa ovom nezapamćenom krizom – rekla je ministarka Đedović.

Novinarka  Kurira uz konstataciju da je Dubravku Đedović obrazovanje odvelo čak do Holivuda, novinarski poduhvati do Avganistana, karijera do Luksemburga, a sada je na red došla jedna važna adresa u Beogradu, Nemanjina 11 (misli se na sedište Vlade Srbije) novoj ministarki postavlja pitanje kako bi opisala svoj put.

– Znate, ovde sam rođena i mene je ova zemlja školovala, posle toga sam otišla u Ameriku, a potom u Evropu, gde sam skoro dve decenije gradila karijeru. Ipak, želja da pomognem i živim u svojoj zemlji prevagnula je i zato sam preuzela poziciju 2016. godine na čelu regionalne kancelarije Evropske investicione banke. Nakon pet godina, iako sam imala sjajnu karijeru u najvećoj međunarodnoj finansijskoj instituciji na svetu, rešila sam da ostanem u Srbiji i radim u privatnom sektoru, jer sam shvatila da mogu svojim znanjem i iskustvom da doprinesem mnogo više ovde nego u Francuskoj, Španiji ili Italiji. Na kraju, ulazak u Vladu Srbije je za mene bila dužnost, obaveza, ali i čast da služim svojoj zemlji i svom narodu, i ta želja je bila jača od svih privilegija koje sam imala u međunarodnom privatnom sektoru – odgovorila je Dubravka Đedović.

Spadate u mlade i obrazovane ljude koji su se vratili u Srbiju posle školovanja i uspešnih karijera u inostranstvu. Je li to bila teška ili laka odluka za vas, glasilo je novo pitanje novinarke Kurira.

– Bila je sudbonosna. Iako sam bila srećna što gradim karijeru i stičem iskustvo i znanje u inostranstvu, moj ceo dosadašnji rad je skoro uvek bio usko povezan sa ovim regionom i sa Srbijom. Kapitalnim projektima u Srbiji, uključujući energetiku, bavim se poslednjih 17 godina, izuzev između 2013. i 2015, kada sam radila na projektima u Zapadnoj Evropi. Tako da je moja dugogodišnja povezanost sa razvojom Srbije logična pretpostavka da se na kraju vratim da živim i radim u svojoj zemlji, ja i moja deca – odgovorila je ministarka.

Pričali ste o zasnivanju svoje porodice, koja je pomalo neobična, jer ste odgojili četvoro dece,  dvoje svojih i dvoje vašeg tadašnjeg supruga. Koliko je bilo teško „upakovati“ takvu porodicu i kako sad funkcionišete, glasilo je sledeće pitanje Kurira.

– Velike porodice su lepe i kompleksne. U mom slučaju to je iziskivalo puno truda, rada i strpljenja, ali ljubav između svih nas je toliko čvrsta da je vredelo svakog momenta. Gajiti četvoro dece je najlepši mogući posao na svetu – odgovorila je ministarka Đedović.

Postavljeno joj je i pitanje da li je zbog toga što je žena imala prepreka u svojoj karijeri.

– Mogu vam reći da je to i dalje vest u mnogim zemljama širom sveta. Prepreke u karijeri  imamo svi, i muškarci i žene, nama ženama je možda malo teže, jer u proseku imamo više obaveza oko porodice, dece, kuće. Uvek sam se trudila da budem “ravnopravni” saradnik svim muškim kolegama. To nije uvek zavisilo samo od mene već i od druge strane, ali mislim da sam umnogome uspela. Nastojaću da to bude tako i ubuduće. Ipak, znanje i iskustvo ne mogu nikoga da ostave ravnodušnim. Dosta su mi žene pomogle u karijeri a ja nastojim da pomognem i svojim koleginicama – kaže Dubravka Đedović.

U intervjuu datom Kuriru otkriva i da voli pesme Džeja Ramadanovskog, Tome Zdravkovića i Harisa Džinovića.

-„Dajte vina, hoću lom“ jedna mi je od omiljenih pesama, ali s obzirom na to koliko nas posla čeka narednih meseci, mislim da će moja pesma ipak biti „I tebe sam sit, kafano“. Teško da će za bilo kakav provod biti vremena – rekla je ministarka Đedović.

Interesantno je da je veliki broj pitanja u intevjuu bio vezan za privatni život nove ministarke rudarstva i energetike. To je čini se primetila i ministarka Đedović, koja je na svom Instagramu napisala da priča na tu temu “ ubuduće više neće biti praksa”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari