Ko je Dubravka Đedović Negre, nova ministarka u Vladi Srbije 1Foto: Promo / Komercijalna banka

Dubravka Đedović Negre će biti jedno od niza novih lica u Vladi Srbije, čije je ime danas objavio predsednik Aleksandar Vučić. Negre će, kako je otkrio predsednik, biti nova ministarka energetike, a na toj poziciji će zameniti Zoranu Mihajlović koja više neće biti u Vladi Srbije.

Trenutno, Negre je deseti mesec na mestu člana IO Komercijalne banke, a pre toga bila je direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan, gde je provela pet godina.

Kada je decembra prošle godine došla u NLB Komercijalnu banku iz kompanije su saopštili da ona donosi “bogato međunarodno iskustvo finansiranja velikih korporacija, investicija i projekata iz oblasti transporta, energetike, telekomunikacija, inovacija, zdravstva i drugih industrija, ali i iskustvo u finansiranju malih i srednjih preduzeća, koja su stub nacionalne privrede”.

Tom logikom Dubravka Negre bi mogla komotno da rukovodi i mnogim drugim sektorima u novoj vladi.

Ona je preuzimajući funkciju u banci rekla kako će joj cilj biti da “doprinese razvoju privrede u Srbiji, ali i unapređenju kvaliteta života u zajednici”.

Dubravka Negre rođena je u Beogradu, a osnovnu školu završila je u naselju Braća Jerković devedesetih godina prošlog veka. Roditelji su joj bili inženjeri, majka je završila jedan, a otac, rekla je, studirao dva fakulteta.

“Otac je bio jedan od prvih koji je u staroj Jugoslaviji radio na istraživanju nafte sa partnerima iz Amerike, i jedan od prvih koji je u socijalizmu započeo preduzetnički biznis, koji se razvio kao jako uspešan, do njegove prerane smrti. Majka, iako je imala svoju karijeru u uspešnoj slovenačkoj firmi, maksimalno je bila požrtvovana za porodicu”, rekla je Negre u intervjuu za časopis Karakter pre dve godine.

Velika ljubav u detinjstvu bila joj je Amerika i već sa 12 godina odlučila je da ode tamo. To je, međutim, uradila tek sa 24 godine, kada je otišla na postdiplomske studije menadžmenta na UCLA.

U međuvremenu u Beogradu je završila Ekonomski fakultet, potom magistrirala finansije i menadžment na SDA Bocconi Univerzitetu u Milanu i Anderson školi mendžmenta u Los Anđelesu.

U gotovo svakom intervjuu Negre govori koliko su za nju važni mediji, a upravo na jednom je započela karijeru.

Počela je kao TV producent na CNN International, gde je organizovala izveštavanje sa brojnih događaja iz regiona, ali i sa ratišta u Avganistanu.

Nakon toga, radila je na finansiranju projekata u zemljama regiona Zapadnog Balkana, potom bila zadužena za projekte Evropske investicione banke u Srbiji od 2008. do 2012, a u Beograd se iz Luksemburga vratila kao lider EIB u Srbiji.

Vodila je niz projekata javno-privatnog partnerstva, a za prvi takav projekat u Hrvatskoj Negre je kasnije dobila i dve nagrade.

U jednom intervjuu Dubravka Đedović Negre, koja se udala za bivšeg ragbistu i triatlonca Kristofa, rekla je kako je “usvojila” i odgajila dve devojčice i kako je u braku rodila još dvoje dece.

Govori četiri strana jezika engleski, francuski, italijanski i ruski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari