Ministarka pravde: Alternativne sankcije čine petinu ukupnog broja krivičnih sankcija 1Fotp: Ministarstvo pravde

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je danas da se sistem vanzavodskih sankcija godinama unazad unapređuje i da one u ovom trenutku čine 20 posto od ukupnog broja izvršenja krivičnih sankcija koje sprovodi Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Ministarka Popović je na završnoj konferenciji projekta „Alternativne krivične sankcije u sudskoj praksi“, navela da je tokom ovog projekta izradjen Priručnik za primenu alternativnih sankcija za nosioce pravosudnih funkcija.

Ona je podsetila da su tokom projekta organizovane obuke za sudije osnovnih sudova i tužioce i njihove zamenike sa teritorije sva četiri apelaciona suda, u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Кragujevcu, kao i za predstavnike ukupno 24 povereničke kancelarije u ovim gradovima.

„Zahvaljujući angažovanom učešću svih aktera koji su od samog početka prepoznali značaj alternativnih sankcija, postigli smo veliki napredak u ovoj oblasti, a projekti ove vrste su nam u tome najviše pomogli“, naglasila je ministarka pravde.

Kako je saopštilo ministartvo, Popović je ocenila da se ovim vidom sankcija izbegavaju negativni efekti zatvaranja, poput stigmatizacije u društvu i lošeg uticaja drugih osudjenih lica, istovremeno ukazujući da se time smanjuje i broj lica u zatvorima, što za posledicu ima milionske uštede u budžetu Srbije.

„Lica osudjena na ovu vrstu sankcija imaju mogućnost da nastave svoje školovanje, ili svoj radni odnos, kao i da očuvaju porodične odnose, što je posebno važno kada su u pitanju maloletnici“, istakla je Popović dodajući da će republika Srbija nastaviti da jača sistem alternativnih sankcija u skladu najvišim standardima.

Projekat „Alternativne krivične sankcije u sudskoj praksi“ je finansirala ambasada Sjedinjenih Američkih Država, a realizovan je uz podršku Foruma sudija Srbije i Pravosudne akademije, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari