Ministarstvo odbrane ima nameru da proda Zaječarske tvrđave 1Foto: A.R.

Zaječar se može pohvaliti nečim što nijedan grad u Srbiji nema – jedinstvenim kružnim fortifikacionim sistemom koji čini osam utvrđenja.

Ova veličanstvena utvrđenja izgrađena su u XIX veku, po nalogu kneza Mihaila Obrenovića, a pod rukovodstvom ministra vojske Ipolita Mondena. Strateški raspoređena utvrđenja nadgledaju grad, ali sprečavaju eventualni prodor vojske ka centralnom i južnom delu Srbije.

Već godinama, sa promenom ratnih stratrgija, ova utvrđenja su zaboravljena, a bitku za njihov spas pokrenuli su pre nešto manje od decenije zaječarski planinari i volonteri.

Oni su uložili velike napore i realizovali više projekata ne bi li skrenuli pažnju javnosti na ova utvrđenja.

Nažalost, ovi objekti i dalje nisu pod zaštitom države već su, naprotiv, master planom Ministarstva odbrane predviđeni za prodaju.

Ministarstvo odbrane ima nameru da proda Zaječarske tvrđave 2
Foto: M.S.

„Planinari Omladinskog planinarsko smučarskog društva Dragan Radosavljević već nekoliko godina ulažu napore da upoznaju javnost sa zaječarskim bastionima. Zaječarski bastioni su, i to je mišljenje stručnih lica, biser srpske vojne arhitekture. Nažalost, još uvek formalno nisu pod zaštitom države, već su master planom Ministarstva odbrane obeleženi kao objekti namenjeni prodaji. Smatram da je to nedopustivo i da ovi dragoceni istorijski objekti hitno moraju biti stavljeni pod zaštitu države. Apelujem na nadležni Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša da se hitno oglasi i da preduzme konkretne korake“, kazao je Miroslav Žikić iz OPSD „Dragan Radosavljević“ za Danas.

Planinari su u okviru jednog od realizovanih projekata snimili i kratki dokumentarni film, a uspeli su da uspostave i saradnju sa udruženjem za zaštitu utvrđenja iz inostranstva čiji predstavnici su posetili Zaječar i stručnoj javnosti Evrope prezentovali zaječarske bastione.

Nažalost, domaća stručna javnost nije, čini se, zaintesovana za bastione, sudeći po odsustvu konkretnih mera u cilju očuvanja zaječarskih bastiona.

Ova divna utvrđenja čekaju rasplet i svoju konačnu sudbinu, a za sada je neizvesno kakva je budućnost pred njima.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari