Ministarstvo odbrane: Jedinice vojne policije na obuci u bazi Jug 1FOTO: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je na bazi „Jug“ i poligonu „Borovac“ u toku intenzivna obuka jedinice vojne policije iz sastava Kopnene vojske za učešće u multinacionalnim operacijama prema programu „Koncept operativnih sposobnosti“.

Reč je o obuci tokom koje se primenjuju definisane taktike, tehnike i procedure kojima se ostvaruje interoperabilnost snaga iz različitih zemalja i omogućava uspešno izvršavanje vojnopolicijskih zadataka u međunarodnom okruženju.

„Pripadnici voda vojne policije, u ovoj fazi obuke, uvežbavaju realizaciju kolektivnih zadataka koji ih mogu očekivati u multinacionalnim operacijama, kao što su kontrola masovnog okupljanja, uspostavljanje kontrolnih punktova, patroliranje, blokada i pretraga terena, vršenje uviđaja, prikupljanje i obrada dokaznog materijala“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane: Jedinice vojne policije na obuci u bazi Jug 2
FOTO: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE

Dodaje de da jedinicu vojne policije u narednom periodu očekuje taktička vežba u terenskim uslovima na poligonu „Borovac“ i u bazi „Jug“, gde će biti provera i ocenjivanje osposobljenosti i interoperabilnosti ove jedinice.

„Koncept operativnih sposobnosti predstavlja jedan od oblika saradnje u okviru programa Partnerstvo za mir čijom primenom Vojska Srbije dostiže standarde interoperabilnosti i razvija operativne sposobnosti deklarisanih jedinica za učešće u mirovnim operacijama“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane: Jedinice vojne policije na obuci u bazi Jug 3
FOTO: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari