Ministarstvo pravde otkazalo "spornu" tribinu u Hotelu Vojvodina, organizatori će se okupiti ispred 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Javna diskusija „Koja je tvoja crvena linija“ koja je trebalo da se održi sutra, 3. novembra u Hotelu Vojvodina je otkazana na toj lokaciji.

Oraganizatori navode za 021.rs da je im hotel otkazao gostoprimstvo, uz objašnjenje da im je stigao dopis da zbog pogoršanja epidemiološke situacije nije više u mogućnosti da organizuje događaje i da su svi planirani seminari otkazani.

Njih posebno čudi što ovakav dopis nisu dobili ostali hoteli u Srbiji, te se pitaju da li se epidemiološke mere selektivno primenjuju.

„Dopis, koji nam je hotel dostavio tek na zahtev, datiran je na 29. oktobar, a mejl otkazivanja je poslat 1. novembra u 20 časova. Takođe, dopis je hotelu stigao od Ministarstva pravde, pod čijim upravljanjem se i nalazi hotel Vojvodina, a ne od zvaničnih organa ovlašćenih da propisuju mere. Ono što je posebno važno istaći jeste i činjenica da nijedan drugi hotel u Novom Sadu nije dobio ovakav dopis“, napominju organizatori.

U Hotelu Vojvodina u dopisu poslatom organizaciji Novi optimizam navode da zbog „zdravstvene situacije u Novom Sadu“ moraju da otkažu sve planirane seminare u narednom periodu.

Iz Ministarstva pravde su hotelu koji je pod upravom Direkcije za oduzetu imovinu poslali da se Srbija nalazi u poprilično teškoj epidemiološkoj situaciji, te su se odlučili na ovaj korak.

„Imajući u vidu priličnu popunjenost hotela kao i broj gostiju koji koristi usluge dnevnog obedovanja, Direkcija predlaže da se ubuduće, a do znatnog smanjenja broja novoobolelih u Republici Srbiji, pored već svih preduzetih mera u prostorijama hotela ne održavaju nikakvi skupovi ni okupljanja većeg broja ljudi, kako bi se na taj način doprinelo borbi protiv virusa kovid19“, navodi se u obrazloženju Ministarstva pravde.

Jedan od organizatora Branislav Grubački poručuje za 021 da ih ovo neće sprečiti da se sutra u 17 časova okupe ispred hotela Vojvodina i još glasnije progovore o aktuelnoj situaciji i problemima.

„Budući da imamo potvrdu dolaska od strane brojnih građana i možda sada i još veću potrebu da se okupimo i razgovaramo, pozivamo vas da nam se pridružite sutra u 17 časova, ispred hotela Vojvodina na okupljanju aktivista i aktivistkinja na kom ćemo pokrenuti razgovor o aktuelnoj situaciji“, navodi Grubački.

On dodaje da pozivaju „sve slobodne građane Novog Sada“ da im se sutra pridruže da zajedno poruče da „samo gradovi u kojima žive stalno aktivni građani mogu biti stvarno slobodni“.

Ministarstvo pravde otkazalo "spornu" tribinu u Hotelu Vojvodina, organizatori će se okupiti ispred 2
Foto: Promo

Okupljenima će se obratiti sledeći aktivisti:

  1.        Maja Stojanović, Građanske inicijative
  2.        Branislav Grubački Guta, Pokret Novi Optimizam
  3.        Milenko Vujić, Most Solidarnosti
  4.        Radivoje Jovović, Fakultet za pravne i poslovne studije dr Lazar Vrkatić

Da bi održavanje tribine u hotelu pod kontrolom ministarstva moglo da se suoči sa problemima, moglo se videti u najavi, u kojoj su organizatori istakli da je Novi Sad okupiran i da se „pod gvozdenom pesnicom naprednjačkog režima urušavaju svi stubovi demokratije“, a građanima su ugušene osnovne slobode.

Događaj inače organizuju Novi optimizam, Građanske inicijative i Most solidarnsoti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari